Butković: “Pelješki most je nacionalni projekt broj jedan”

Izvor: Nacionalno/D.Prša

inistar prometa Oleg Butković je komentirao situaciju u cestovnom sektoru, uvođenje elektroničkih vinjeta, ali i brojne druge teme…

“Činjenica je da su nam autoceste, iza Domovinskog rata i obrane zemlje, najveći podvig koji smo napravili. … Odlučili smo pokušati stabilizirati taj sustav i autoceste ostaviti u našim rukama”, rekao je ministar tportalu

Govoreći o mogućem uvođenju vinjeta, rekao je: “Trenutno smo u fazi odabira konzultanata, a među njima ima i domaćih stručnjaka. S obzirom na dug koji imamo, želimo i moramo očuvati prihode autocesta. Taj dug je veliki ograničavajući faktor i ne smijemo dozvoliti da prihodi na autocesti padaju. S druge strane, u interesu nam je i želimo privući više vozila na njih. Zatim, tu vam je konfiguracija zemlje, velika sezonalnost prometa… dakle puno parametara koje je potrebno uzeti u obzir prilikom odabira sustava naplate. Nije važno što ja želim, odgovor o najboljem sustavu naplate dat će struka.”

Što se tiče Pelješkog mosta kaže da apsolutno vjeruje u taj projekt, te da očekuje početak radova za nekoliko mjeseci.

“Pelješki most je nacionalni projekt broj jedan. Proveli smo javni natječaj, osigurali financiranje iz europskih fondova. I zato, ponavljam, ne vidim nijedan razlog da ne krenemo s gradnjom”, kaže.

Butković je komentirao i brojne sektore koje njegovo ministarstvo pokriva:

“Mi smo ministarstvo neba i zemlje. Koncentriram se na najvažnije, iako mislim da i ostalo uspijevam dobro pratiti. Još se dobro osjećam i sve stignem. Srećom, ministar niste za čitav život.”