Butković: Izgradnja mosta kopno-otok Čiovo mora biti gotova do 15. lipnja 2018.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je nakon sjednice Vlade izjavio kako izgradnja mosta kopno-otok Čiovo mora biti gotova do 15. lipnja iduće godine, kako stoji u natječaju.

Odgovarajući na pitanja novinara, Butković je kazao kako su jučer objavljeno da je donijeta odluka o odabiru izvođača radova i Čiovo mora biti gotovo do 15. lipnja 2018.

Tako u natječaju stoji, osam mjeseci od potpisa ugovora, rekao je Butković.

“Vjerujemo da su sve tegobe i problemi iza nas. Činjenica je da je oko tog projekta bilo puno problema i to ne problema koje je stvorila država ili Hrvatske ceste, nego je izvođač došao u probleme i morali smo raskinuti ugovor, raspisati novi natječaj i sada to ide prema ugovaranju”, istaknuo je Butković.

Iz Hrvatskih ceste (HC) u srijedu su potvrdili da su odabrali zajednicu ponuditelja Poduzeće za ceste Split i Strabag za izgradnju mosta kopno-otok Čiovo, procijenjene vrijednosti 95 milijuna kuna bez PDV-a.

Krajem kolovoza HC je zaprimio dvije ponude zajednice ponuditelja – Poduzeća za ceste Split i Strabaga, vrijednu 119,8 milijuna kuna (bez PDV-a), te Pomgrada, Zagreb montaže i Đuro Đaković Grupe, vrijednu 113,5 milijuna kuna (bez PDV-a).

HC je odabrao ponudu Poduzeća za ceste Split i Strabaga ocijenivši je najpovoljnijom, a kako je riječ o cjenovno višoj ponudi nego je procijenjena vrijednost radova, HC potvrđuje da će imati osigurana sredstva.

Projekt gradnje mosta kopno-otok Čiovo, dugog 547 metara i vrijednosti koja premašuje 207 milijuna kuna, ušao je među projekte europskog financiranja, pri čemu se 176,7 milijuna kuna ili 85 posto financira iz EU fondova.

Mora se naći novo rješenje za Croatia Airlines

Na novinarski upit o predsjedniku Uprave Croatia Airlinesa, s obzirom da je Krešimir Kučko podnio ostavku na tu dužnost, Butković je odgovorio kako se mora naći novo rješenje. “On je (Kučko) dao ostavku i sad moramo naći novo rješenje”, rekao je Butković.

Na dodatni upit ne čeka li se predugo s tim, s obzirom da je natječaj za čelnog čovjeka Croatia Airlinesa objavljen još u travnju i znači li to da u Vladi nemaju rješenje jer su Kučku dva puta produžavali mandat, Butković je tek kratko odgovorio: “Nije on jedini”.

Krešimir Kučko sredinom prošlog tjedna podnio je ostavku na dužnost predsjednika Uprave Croatia Airlinesa s otkaznim rokom do 4. studenoga ove godine.

Kučko je dužnost čelnog čovjeka Croatia Airlinesa počeo obnašati 1. rujna 2012. godine. Nakon isteka četverogodišnjeg mandata u rujnu 2016. godine ugovor mu je produljen još dva puta po šest mjeseci te još jednom u rujnu ove godine odlukom Nadzornog odbora tvrtke, podsjetili su u priopćenju iz Croatia Airlinesa.

Inače, natječaj za člana Uprave Croatia Airlinesa objavljen je u travnju ove godine, no pred Vladom još uvijek nije bio prijedlog novog čelnog čovjeka Croatia Airlinesa.

Hina