Butković: HDZ neće podržati proračun Primorsko-goranske županije

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ministar mora, prometa i infrastrukture i predsjednik HDZ-a Primorsko-goranske županije Oleg Butković najavio je u četvrtak da HDZ-ovi vijećnici u Skupštini te županije neće podržati proračun za iduću godinu koji je predložio župan Zlatko Komadina.

 “HDZ je oporba u Primorsko-goranskoj županiji i neće glasati za proračun”, izjavio je Butković novinarima uoči sjednice Vlade. 

 Župan Komadina nedavno je izjavio kako je njegov prijedlog proračuna za 2019. godinu realan i održiv, u velikoj mjeri razvojan, s mnogo novih projekata, nastavkom projekata u školstvu i zdravstvu, socijalnoj politici, lučkom području i drugome. 

 Naime, Županijska skupština potkraj studenoga nije prihvatila njegov prijedlog proračun ‘težak’ 894 milijuna kuna, jer su za njega glasovala 23 vijećnika, protiv ih je bilo 19, a suzdržan je bio jedan vijećnik. Protiv su glasovali vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Mosta i Bure, a suzdržana je bila jedna vijećnica Živog zida. Od 46 vijećnika glasovalo je njih 43.

 Istaknuo je kako su okolnosti takve da ne postoji formalna koalicijska većina te da je on svoju dužnost obavio i predložio dobar proračun, što su, tvrdi, priznali i sudionici konzultacija.

 “Akceptirali smo dosad prihvaćene amandmane, bit će još amandmana, neke ću preuzeti i dodati određene stvari u proračun. Ono što je realno, što je zakonito, nema razloga ne prihvatiti, a na vijećnicima je hoće li to prepoznati s dovoljnom većinom. Ja sam optimist, nije se nitko na to zakleo, ali postoje indicije da bi proračun mogao proći i duboko se nadam da će tako i biti”, poručio je.

 Naglasio je kako je specifičnost njegova proračuna takva da se on bez oporbe ne može izglasati, pa oporba u tom dijelu, ustvrdio je, mora preuzeti odgovornost za realizaciju projekata i programa, koji će u suprotnom posve stati, odnosno, u tom slučaju ide se na nove izbore.  (h)