Burne reakcije na predsjedničin govor u Istri

Izvor: N1

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravila je u Pazinu, gdje je sudjelovala na svečanoj sjenici u povodu Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške konvencije.

Predsjednica se u sklopu svoga govora kratko obratila i na talijanskom jeziku.

U svom je govoru predsjednica pozdravila antifašiste Istre, na što je dobila velik pljesak prisutnih.

Međutim, tijekom govora spomenula je i Katoličku crkvu, odnosno njezin doprinos pripajanju Istre Hrvatskoj. Na sam spomen katoličkoga svećenstva, predsjednicu su iz publike izviždali.

‘Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije’, kazala je predsjednica

Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila. Spomenula je, među ostalim, i don Božu Milanovića, čija je objava spomenice u Istri, kako je kazala, dala ključan doprinos u pripajanju Istre Hrvatskoj.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Govor bivšega predsjednika Stjepana Mesića prekidan je nekoliko puta jakim pljeskom i ovacijama. Svaki put kad je izgovorio riječ “Tito”, brojna publika nastavila je za njim skandirati.

Ispred središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu predsjednica RH je prethodno položila vijenac, a u spomen domu otvorila izložbu “70. godina: Pariški mirovni ugovori – 70 anni Trattati di Parigi 1947.”.