Burna sjednica GV Grada Petrinje

Još uvijek traje 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje koja je, s obzirom da su Dani sjećanja, započela minutom šutnje za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, kao i za nedavno preminulog dugogodišnjeg djelatnika Gradske uprave Vladimira Demetrovića.

Tom prigodom Viktorija Kaleb zamjenica gradonačelnika dala je svečanu prisegu, te je sjednica nastavljena Aktualnim satom.

Gradonačelniku Darinku Dumboviću od strane vladajućih vijećnika upućena brojna pitanja.

Povratak suda u grad, bilo je prvo pitanje vijećnika Inoslava Brkića, kojim je započeo aktualni sat, o čemu je gradonačelnik napomenuo da odavno radi na tome, jer to je jedna od stvari koja grad čini gradom i da je uspostavio kontakte i kroz svoj Klub zastupnika u Saboru poduzeo korake da se dođe do cilja.

Na poziv potpredsjednika GV Petra Ćosića gradonačelnik je rekao podržati poduku gradskih vijećnika, jer smatra da vijećnik ne može biti onaj tko ne zna što je proračun, prostorno planiranje i sl. Isto tako, podržao je prijedlog o naplati „prava puta“ od strane telekomunikacijskih tvrtki.

O zbrinjavanju pasa lutalica, napomenuo je kako je to nažalost postao „biznis“ i pozvao građane da dojave kad primijete ostavljanje pasa.

O obnavljanju autobusnih stajališta rečeno je da je u planu, te će biti uvršteno u proračun.

Nadovezujući se na svoje pitanje s protekle sjednice vijećnica Svjetlana Lazić zahtijevala je nadalje da se kaže koliko je i kome isplaćeno za kapitalna ulaganja i krizne situacije, na što je gradonačelnik napomenuo da tajni nema, ali da se imena ne smiju iznositi prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, te je podsjetio kako je Grad Petrinja prvi u Hrvatskoj po poticajima u poljoprivredi.

Ovom prigodom gradonačelnik je potvrdio da se nastavlja subvencioniranja troškova putovanja studentima, a o problemima s vodom u selima Banovine koji su se javljali tijekom osmog mjeseca naglasio je kako je Grad i struju i vodu doveo do svake kuće a Zlatko Medved, direktor poduzeća Privreda, nadodao je kako je upravo u Bačugi napravljen sustav ultrafiltracije te rade na projektu rekonstrukcije 30 km vodovoda.

Postavljanje pitanja vladajućih vijećnika ispunilo je Aktualni sat, na što je gradonačelnik Dumbović sa svojim zamjenicima Viktorijom Kaleb i Branimirom Bešlićem iskazao negodovanje jer, kako je rekao, do sada je bila praksa da pitanja postavljaju vijećnici naizmjenice; jedan vladajući – jedan oporbeni. Iako je predsjednica GV Magdalena Komes predložila produženje Aktualnog sata vijećnici koalicije „Rad za naš grad“ odlučili su svoja pitanja ostaviti za sljedeću sjednicu vjerujući da im ovom prigodom neće biti dana mogućnost za postavljanje svih pitanja koja su planirana.

Nakon Aktualnog sata Sjednica je nastavljena jednoglasno usvojenim Dnevnim redom s 23 točke.