Burna rasprava u Otvorenom: Biskup Uzinić, Hasanbegović, Jakovina i Nazor o HOS-ovoj ploči

Foto: HRT

Treba li ukloniti ploču poginulim pripadnicima HOS-a iz Jasenovca? Je li na njoj stari hrvatski pozdrav ili dio ustaške ikonografije? Kako će Vlada riješiti ovaj slučaj? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno u kojoj su gostovali povjesničari Zlatko Hasanbegović, Tvrtko Jakovina i Ante Nazor te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Pozdrav “Za dom spremni“ javio se u razdoblju ustaškog pokreta, ali ploča HOS-a postavljena je u kontekstu Domovinskog rata, rekao je Ante NazorMomci koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991.godine nisu birali mjesto gdje će poginuti. Istaknuo je različitost konteksta Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata. Bit će teško pomiriti različite svjetonazore, no treba pronaći zajednički temelj: empatiju prema žrtvama totalitarnih režima, zaključio je Nazor. Ploču ne treba micati bez dogovora, a o tome treba pitati udruge i njihove članove obitelji; a najgore bi bilo prekrajati amblem HOS-a koji je legitiman, smatra Nazor. Oni koji su ga radili nisu imali na umu NDH i ustaški pokret.

“Za dom spremni“ nije nikakav stari hrvatski pozdrav, već ustaški pozdrav, istaknuo je Tvrtko Jakovina, dodavši da su o njemu lagali, ili nisu znali, i Čehok i predsjednica Grabar-Kitarović. Jakovina je spomenuo Marka Skeju i mimohod na splitskim ulicama te logor u Jasenovcu kao dva najvažnija kontkesta ovog pozdrava. Nazor se nadovezao rekavši da je kontekst HOS-ovog pozdrava velikosrpska agresija. Jakovina je istaknuo da ta ploča opterećuje Hrvatsku te pitao zašto je premijer ne može maknuti, dodavši da će mu svaki dan biti sve teže to učiniti.

Zlatko Hasanbegović rekao je da nema razloga za posezanjem za bilo kakvim simbolima propalih političkih baština ili poražene NDH, posebice kad su u pitanju mladi. Pozdrav u kontekstu spomen ploče objasnio je kao sastavni dio zakonitog zankovlje jedne od ratnih postrojbi iz Domovinskog rata. Neprihvatljivo je da ratni kontekst Drugog svjetskog rata i jasenovačkog logora bude jedini kontekst koje će obilježiti današnje mjesto Jasenovac, dodao je Hasanbegović. Smatra da je ova kontroverza nametnuta od stanovitih politikanata koji su iskoristili to pitanje u svrhu političke trgovine i ucjene hrvatske Vlade. Spornu spomen ploču nazvao je političkim pitanjem. Oni koji nisu u stanju nastupati kao državnici, ne mogu prenositi teret svoje nesposobnosti u povijest, rekao je Hasanbegović. Potrebno je doći do minimalnog suglasja o tome koje su temeljne vrednote hrvatske države, a ovakva pitanja su pitanja sadašnjosti i budućnosti, a ne prošlosti, smatra Hasanbegović.

Ovakve podjele vraćaju hrvatsko društvo unatrag, a ovu situaciju biskup Uzinić nazvao je umjetnom. Ideologije i totalitarizmi prošlih vremena koče nas i dijele nas, a čini se da još uvijek živimo u 2.svjetskom ratu, dodao je Uzinić. Upravo je pomirdba jedini način na koji će zemlja ići naprijed. Složio se s Nazorom da treba razlikovati kontekst Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata. Vjerujem da većina tih mladića uoppće nije imala namjeru pozivati se na ustašku ideologiju, nego da je taj pozdrav služio i kao nekakvo podizanje morala bi se snažnije i zauzetije borili za domovinu, rekao je Uzinić o pozdravu HOS-a.

Emisiju pogledajte na web stranici HRT-a.