Burberry spalio višak torbi, odjeće i parfema vrijednih milijune

Britanska modna kuća Burberry uništila je prošle godine neprodanu odjeću, modne dodatke i parfeme u vrijednosti od 28,6 milijuna funti, a sve kako bi zaštitila svoj brend.

Ukupna vrijednost uništenih proizvoda Burberrya u proteklih pet godina tako se popela na više od 90 milijuna funti.

Uništavanje proizvoda radi se isključivo zato kako bi se modna kuća zaštitila od krađe ili prodaje po nižoj vrijednosti.

Burberry je u priopćenju rekao kako su sačuvali toplinsku energiju od spaljivanja, što uništavanje čini ekološki prihvatljivim.

”Tijekom posljednjih nekoliko godina, Burberry se trudio svoj brend ponovno učiniti ekskluzivnijim, nakon faze u kojoj su krivotvoritelji ‘lijepili logo Burberrya na sve što su stigli”’, rekla je Maria Malone, profesorica na mančesterskom sveučilištu. Dodala je kako je uništavanje proizvoda normalno u svijetu mode.

Burberry nije jedina moda kuća koja se mora nositi s viškom luksuznih proizvoda. Richemont, vlasnik brendova Cartier i Montblanc, morao je otkupiti svoje ručne satove vrijedne 430 milijuna funti.

Ekološki aktivisti ljutito su reagirali na te vijesti. ”Unatoč visokim cijenama proizvoda, Burberry ne pokazuje poštovanje ni prema njima niti prema teškom radu i resursima koji su potrebni za njihovu izradu”, rekla je Lu Yen Roloff iz Greenpeacea.

”Gomilanje zaliha upućuje na prekomjernu proizvodnju i, umjesto da uspore, oni spaljuju savršeno dobru odjeću i proizvode”, dodala je Roloff.

”Ovo je prljava tajna modne industrije. Burberry je samo vrh sante leda”, zaključila je aktivistica. (H)