Bunjac: Vladajuća većina želi da oporba potpuno nestane

FaH

Zastupnik Branimir Bunjac (ŽZ) prozvao je u utorak saborsku većinu kako bi htjela da “oporba potpuno nestane”, izrazio zabrinutost što ta većina u svom ponašanju ima “generalnu” podršku i SDP-a, koji, kaže, nije oporba i koji je već u koaliciji sa HDZ-om.

Jedno krilo jedne te iste ptice

“To doista nije dobro, tu vidimo tendenciju da SDP i HDZ u kohabitaciji ušutkaju jedinu pravu oporbu – Živi zid”, rekao je Bunjac navodeći da SDP i HDZ, “ne samo da pripremaju veliku koaliciju, već jesu u njoj”.

Stoga bi, rekao je, bilo najpoštenije da taj svoj dogovor formaliziraju, podjele ministarstva i preuzmu odgovornost za sve dobro i loše u Hrvatskoj.

Navodi kako se suglasje dviju stranaka najbolje vidi na glasovanju. Prošli petak SDP je dignuo “apsolutno” isto ruke kao i HDZ, čini to u 98 posto slučajeva, “oni nisu oporba, nego su jedno krilo jedne te iste ptice”, kaže Bunjac i tvrdi kako je jedino pitanje po kojem se SDP i HDZ razlikuju – gdje će stajati neka ploča, bista, kome će se položiti vijenac, a u svemu ostalome su složni.

Bunjac je, u vremenu rezerviranom za rasprave na slobodnu temu, govorio o suspenziji demokracije u Hrvatskom saboru, ustvrdivši kako su do izmjene Poslovnika saborske rasprave bile koliko toliko-otvoren, no nakon toga rasprava gubi na dinamici, točke se puno manje analiziraju..

Vladajućoj većini to, očito, nije bilo dovoljno, pa su pribjegli krajne drakonskim mjerama, svaki dan imamo podjelu niza opomena, isključivanje zastupnika… jednostavno, oni bi htjeli da oporba potpuno nestane i da njihova glasačka mašina diže ruke za zakone, bez razumijevanja i kritičke riječi, izjavio je.

Hajdaš Dončić kao revolveraš

‘Dokaz’ da vladajuća većina “u ponašanju ima generalnu podršku i SDP-a”, pronašao je u načinu na koji je u ponedjeljak sjednicu vodio potpredsjednik Sabora, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, a koji je, kaže, doslovno svim zastupnicima oporbe koji su bili u sabornici dao opomenu, izbacio Ivana Pernara (ŽZ) zbog krajnje nerazumljivih razloga.

“Ponašao se doslovno kao revolveraš u kaubojskom filmu”, izjavio je Bunjac.

“Nevjerojatno je da osoba koja se tako ponaša, pokazuje ambiciju biti, ne samo šef SDP-a, nego i nekakav budući premijer. Tragikomično je, krajnje neozbiljno i karikaturalno da osoba s tako niskim pragom tolerancije i razumijevanja demokratskih procesa želi biti na čelu Hrvatske”, rekao je Bunjac.