Bunjac: Plenković prvenstveno radi u vlastitom, a tek potom u nacionalnom interesu

FaH

Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac poručio je u srijedu kako je Hrvatska talac privatnih interesa, taštine i narcisoidnosti, da “imamo defektnu demokraciju s jasnim elementima osobne diktature”, prozivajući premijera Andreja Plenkovića da prvenstveno radi u vlastitom i tuđem interesu, a tek potom u nacionalnom i interesu građana.

Bunjac se nakon stanke u Saboru osvrnuo na medijske napise prema kojima je premijer kolegama u stranci, tijekom sastanka o Istanbulskoj konvenciji, poručio: “Što ste mislili da će se ovom konvencijom biti srušena Vlada? Ako će netko srušiti Vladu onda ću to biti ja i nakon toga ćemo ići na parlamentarne izbore gdje ću ja slagati liste, a na njima neće biti pola vas”.

Iz te je Plenkovićeve poruke, kaže, saznao da opstanak Vlade ne ovisi o koalicijskim partnerima, stranačkim tijelima, uspjesima ili neuspjesima, već isključivo o volji jednoga pojedinca.

“Tu saznajemo istinu o demokraciji u Hrvatskoj, vidimo da Plenković ima neobjašnjivu moć sam sastavljati liste za izbore na koje stavlja isključivo one ljude koji mu povlađuju i koji mu nikada ne proturječe. Na liste dolaze isključivo oni koji su si dobri sa šefom stranke, koji sve upute slijepo izvršavaju bez pogovora i koji su se spremni ulizivati. Ako kojim slučajem netko otkaže poslušnost, njega se eliminira potezom pera kao da nikada nije postojao, briše se sve što je radio 15 ili 20 godina i on postaje politički mrtvac bez prava na povratak”, istaknuo je Bunjac.

Članovi HDZ-a se boje jer su ucijenjeni i zastrašeni diktaturom 

Dodao je kako se članovi HDZ-a boje biti ono što jesu, “jer su ucijenjeni i zastrašeni diktaturom u stranci”.

“Iz kratke izjave premijera konačno doznajemo i pravi odgovor na pitanje zašto se krenulo u izmjene saborskoga Poslovnika, hapšenje ljudi zbog komentara na ‘fejsu’ i zašto se najavljuju izmjene izbornoga zakonodavstva. Isključivo zato jer je tako naredio Andrej Plenković, koji ne može podnijeti da bilo tko ima drugačije mišljenje”, poručio je.

To, smatra Bunjac, pokazuje da je Plenković u Hrvatsku došao po zadatku, da su europski birokrati izabrali pogodni trenutak odlaska bivšeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka i pad rejtinga HDZ-a za 10 posto ispod SDP-ovog “kako bi instalirali svoga čovjeka da disciplinira HDZ kako bi provodili njihove direktive bez većega otpora”.

“Kao nagradu za odrađeni posao Andreju Plenkoviću obećano je dobro plaćeno mjesto u Bruxellesu, što ovih dana možemo vidjeti i iz medija”, zaključio je.