Bunjac: Nerazumna odluka o poskupljenju inzulina, oboljeli bez njega ne mogu preživjeti

FaH

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac prenio je u srijedu zabrinutost osoba i udruge oboljelih od dijabetesa zbog namjere, “štoviše da je već donesena odluka odgovornih tijela” da se inuzlin kao ključni lijek za dijabetes premjesti s liste osnovnih na listu dopunskih lijekova, što je ocijenio nerazumnim jer oboljeli bez tog lijeka ne mogu preživjeti.

Oboljeli su zabrinuti, a osobito roditelji oboljele djece, rekao je Bunjac, ističući kako 300 tisuća oboljelih od dijabetesa moli nadležne da preispitaju način donošenja i posljedice spomenute odluke.

Oboljele, tumači, brine da će po novoj klasifikaciji inzulin morati plaćati u visokim iznosima, a sve skupa dugoročno će izazvati niz komplikacija.

Upozorava kako i bez povećanja cijena inzulina oboljeli imaju povećane troškove, a na ovaj bi im se način troškovi višestruko uvećali.

“Ovo je prvi put u povijesti zdravstva da se donosi takva nerazumna odluka, da se osobama koje ne mogu preživjeti bez lijeka on želi naplatiti”, poručio je Bunjac.

Zapitao se jesu li to uspjesi aktualnog ministra zdravstva Milana Kujundžića i bivšeg Darija Nakića, koji sada sjedi u Upravnom vijeću HZZO-a.

“Jasno je da se zbog lošeg vođenja resora zdravstva postupno prelazi na amerikanizaciju, ulazimo u sustav u kojemu zdrav može biti i preživjeti samo onaj tko ima novca, za sve ostale predviđena je neformalna eutanazija”, zaključio je Bunjac u svom istupu na slobodnu temu u Hrvatskom saboru.