Bunjac: Ne kupujte uvoznu hranu

FaH

Tehničke izmjene 12 zakona po kojima će inspekcijske poslove iz više područja od 1. travnja ove godine preuzeti Državni inspektorat, oporbeni saborski su zastupici u četvrtak iskoristili kako bi upozorili da se u Hrvatsku uvozi previše, mahom nekvalitetne hrane koja često nije ispravno označena, a Branimir Bunjac (ŽZ) građane je pozvao da ne kupuju uvoznu hranu.

Od tri obroka u Hrvatskoj, dva su iz uvoza, naša poljoprivreda je na povijesno niskim razinama, poglavito stočarstvo i mljekarstvo, ističe Alen Prelec (SDP).

Jedina smo članica EU koja ima značajan porast svih oboljenja i u kojoj se smanjila očekivana životna dob, kaže Željko Lenart (HSS) i na pitanje zbog čega je tako odgovara “zato jer jedemo smeće”. Kad se radi o roku trajanja proizvoda, na nekima bi bilo najbolje napisati ‘nikad’ jer su toliko nekvalitetni da nisu za potrošnju, tvrdi zastupnik suglasan s kolegama koji upozoravaju da hrana u Hrvatskoj nije kvalitetno označena ili se, pak, obmanjuje proizvođač što kupuje.

Bunjac: Ne kupujte uvoznu hranu!

O deklariranju hrane u Hrvatskoj se samo formalno govori, hrana se slabo ili nikako ne označava, kaže Branimir Bunjac (ŽZ), pa apostrofira problem GMO “od kojeg smo navodno slobodni, iako ima informaciju da ga sadrži preko tisuću namirnica koje jedemo”.

Zašto se ne poštuje obveza deklariranja GMO-a, pita Bunjac koji je građane pozvao da ne kupuju uvoznu i hranu iz trgovačkih lanaca, da se dobro informiraju što jedu. “Ta hrana koju kupujemo je otrovna, ona će vam dugoročno proizvesti veliku štetu”, uvjerava građane koje poziva da se “zaštite koliko mogu, jer ih vlastita država ne želi zaštititi, nego otrovati”.

Josip Križanić (HDZ) podržava da inspekcijske poslove poljoprivredne, lovne, veterinarske, šumarske i fitosanitarne inspektore Ministarstva poljoprivrede od 1. travnja preuzme Državni inspektorat. To je na tragu Vladine odluke o smanjenju broja agencija koje spojene neće imati ravnatelje, vozače, tajnice, kaže zastupnik koji drži da bi takav ustroj trebao biti racionalniji i jeftiniji.

Drugačije viđenje ima Lenart. Na čelu ‘mega inspekcije’ biti će čovjek određene političke opcije s velikom batinom, moći će vediriti i oblačiti u ovoj našoj državici, tvrdi zastupnik.