Bunjac: Hrvatska je postala država straha i prijetnji

FaH

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je u petak u Saboru da je Hrvatska postala država prijetnji, straha i difamacija, te da se nalazi na rubu uspostave diktature, pozvavši javnost da se tome odupre.

Te tvrdnje Bunjac je potkrijepio informacija koje je čuo jučer da “bivši potpredsjednik Vlade, ujedno i predsjednik stranke koja održava vlast navodno prijeti ljudima koji rade po svojoj savjesti i njihovim obiteljima, da se glavnom državnom odvjetniku Dinki Cvitanu i njegovoj obitelji prijeti smrću, da zastupnik parlamentarne većine otvoreno prijeti županijskom državnom odvjetniku, da je predsjednik Vlade prijetio članovima svoje stranke izbacivanjem s lista i stranke ako ne podrže Istanbulsku konvenciju”.

“Najmanje trojici zastupnika HDZ-a ukradene su kompromitirajuće fotografije s mobitela i sada ih se difamira po portalima kao lažne vjernike”, rekao je Bunjac nakon zatražene stanke i ustvrdio da se “takvim načinom eliminacije iz javnog života nije služila niti Udba”.

Bunjac drži kako to pokazuje da su se tajne službe otele kontroli i postale sredstvo “mafijaških pritisaka u službi par pojedinaca” te pozvao javnost da reagira i zaustavi nezakonito praćenje i hakiranje građana, osudi one koji šalju prijetnje i ruše demokratski sustav.

Željko Jovanović (SDP) u stanci se osvrnuo na problem magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike iz Osijeka kojima nisu priznate diplome. “Jučer je na Medicinskom fakultetu u Osijeku održana vjerojatno najkomornija promocija u povijesti hrvatskog visokog obrazovanja jer je 50 magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike dobilo svoje diplome znajući da ih Ministarstvo zdravstva ne priznaje i da ih ne želi zaposliti”, kazao je Jovanović koji smatra da se na takav način šalje poruka mladim stručnjacima da odu iz Hrvatske.

“Zašto država školuje i financira studij, ako nakon toga zvanje magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike ne priznaje?”, pita Jovanović i poziva premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da izmijene zakon o zdravstvenoj djelatnosti i omoguće magistrima da se zaposle.

Jovanović tvrdi da postoji potreba za kadrom u tom području te ističe su upravo zbog nedostatka kadrova zatvoreni laboratoriji u Kotoribi, Murskom Središću, Čabru, Prelogu, Donjem Kraljevcu, Vrbovskom, Topuskom, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Makarskoj.

Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić pozvao je pak poslodavce u Hrvatskoj da povećaju plaće radnicima ističući kako je Hrvatska među vodećim državama u EU po pitanju najvećeg zaostajanja porasta plaća u odnosu na porast produktivnosti.

“Dok je produktivnost od 2000. do 2016. u Hrvatskoj porasla za 42 posto, plaće su u tom razdoblju porasle samo 11 posto”, kazao je Mrsić.  (H)