Bunjac: Građane zanima hoće li plin poskupjeti

FaH

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mile Horvat nije u srijedu izravno odgovorio na zastupničko pitanje hoće li plin u Hrvatskoj poskupjeti i jesu li dosita zalihe plina najniže u posljednja dva desetljeća, nakon što mu je Branimir Bunjac iz Živog zida poručio kako građane zanima hoće li plin poskupjeti.

Građane zanima hoće li se povećati cijena plina i kakva je opskrba tim energentom, pitao je Branimir Bunjac u saborskoj raspravi o prijedlogu novog Zakona o tržištu plina, navodeći kako se dalo naslutiti da će cijena ubrzo rasti. Zanimalo ga je i može li doći do problema s opskrbom, s obzirom da neke informacije upućuju kako su zalihe plina najniže u posljednja dva desetljeća.

“Logika ovog zakona je da se osigura kvalitetna i trajna opskrba plinom kroz tri godine, razdoblje u kojem se moramo prilagoditi i u roku koji nam je dala Europska komisija. Dakle, 2021. godina krajnji je rok kad izlazimo na tržište sa svim elementima koji sudjeluju u tom sustavu”, odgovorio je Horvat.

Do tada smo, ističe, dobili prostor da na transparentniji način izaberemo opskrbljivača na veleprodajnom tržištu te da opskrbljivači u obvezi javne usluge, dakle izravni opskrbljivači kućanstava, izaberu s kim će to raditi.

Hrvatska su kućanstva, navodi, imala širok izbor opskrbljivača i do sada ih je oko 10 tisuća promijenilo opskrbljivača, ističući da Hrvatska ima vlastitih kapaciteta plina za 45 posto svojih potreba, a ostalo se mora snabdijevati na tržištu.

Kad je riječ o cijeni plina, državni tajnik tumači kako će “cijena biti formirana, neće biti veća, ona će biti određena po kriterijima propisanim zakonom, a određivat će je HERA”. Dakle, neće Vlada odrediti cijenu, ni višu, ni nižu. Elementi iz zakona pokazat će kolika će biti najviša dozvoljena cijena, poručio je Horvat.