Bulj: Za bazne stanice teleoperatera neophodna je građevinska dozvola

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Saborski zastupnik Mosta NL Miro Bulj u četvrtak je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo da kao predlagatelj u saborsku proceduru upućuje dopunu Zakon o gradnji, jer smatra da je za bazne stanice teleoperatera, koje se izvode u stambenim naseljima, potrebna građevinska dozvola, priopćio je Most.

Bulj je istaknuo da je na dopunu Zakona o gradnji ponukan odlukom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje je 18. travnja 2018. donijelo rješenje da se bazna stanica u Radošiću pored Sinja mora ukloniti u roku 3 mjeseca.

„Četiri godine od prosvjeda protiv bazne stanice koja je izgrađena pored kuće Nikole Crnca u Radošiću, utvrđeno je ono što smo od početka tvrdili, a to je da se ta bazna stanica mora ukliniti jer je nedopustivo da se postavlja bez građevinske dozvole. Teleoperateri se ovako ne ponašaju u drugim europskim zemljama, gdje itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne tele kompanije rade što god hoće”, rekao je Bulj, stoji u priopćenju.

Zastupnik Marko Sladoljev je naglasio da su u Zagrebu u pojedinim naseljima bazne stanice postavljene u stambenim naseljima, gdje itekako utječu na sigurnost i zdravlje građana.

“Zagreb je eldorado što se tiče baznih i antenskih stupova. Ne poštuje se odredba o zabrani gradnje baznih stanica na obiteljskim kućama Ovo je važno pitanje koje se mora drugačije urediti. U Zagrebu su organizirani i prosvjedi građana koji nisu urodili plodom, a nadam se da će se nakon ovakve praksa promijeniti ”, istaknuo je Sladoljev.

Iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, Zdravko Anđel i Ankica Kosovec- Krželj, naglasili su kako se zalažu da se naše zakonodavstvo uskladi i ponaša kao i zakonodavstvo u drugim zemljama EU, gdje imaju razvijenu telekom mrežu, ali se poštuju zakoni, da ne sigurnost i zdravlje ljudi ne dolaze u pitanje, priopćio je Most. (Hina)