Bulj: Uništavanje kontrolnih lista udar je na izravnu demokraciju

foto HINA/ Daniel KASAP

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj upozorio je u petak u Saboru na navodno uništavanje kontrolnih lista potpisa za održavanje referenduma, što je ocijenio “udarom na izravnu demokraciju”.

“U Hrvatskoj se uvodi diktatura, a ne europske pravne stečevine jer je iz izvješća Ministarstva uprave vidljivo da su kontrolne liste potpisa za održavanje referenduma uništene, gdje je evidentirano da je navodno 40.000 potpisa bilo nevažećih”, kazao je Bulj tražeći stanku.

“Ministar Lovro Kuščević je preko toga povjerenstva izvršio udar na izravnu demokraciju”, ustvrdio je Bulj.

Predsjedavajući Milijan Brkić kazao je da se ne može tražiti stanka na temu koja nije na dnevnom redu, nakon čega je Bulju zbog dobacivanja iz klupe dao opomenu uz oduzimanje riječi, a potom izrekao mjeru udaljenja sa sjednice.

Ranije je na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na kojoj se trebalo odlučivati o prijedlogu Roberta Podolnjaka (Most) o ponovnoj provjeri potpisa koji su proglašeni nevažećima, Podolnjak rekao da su članovi Povjerenstva za provjeru potpisa navodno uništili kontrolne liste nakon što su proglasili broj nevažećih potpisa.