Bulj: Preprodaja maski ratno je profiterstvo

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Saborski zastupnik Miro Bulj (Most) u petak je ratnim profiterstvom nazvao preprodaju maski po višestruko višim cijenama u vrijeme epidemije koronavirusa,ocijenivši to najgorim oblikom neljudskosti.

Zahvalio je svima koji pokazuju solidarnost naglasivši da bi trebala biti pokazana “od vrha do dna”. Pohvalio je krojačice iz Cetinske krajine koje su  morale zatvoriti svoje krojačke radnje, ali samoinicijativno i bez potpore šivaju zaštitne maske iz vlastitog materijala za potrebe sinjskog doma zdravlja i splitskog KBC-a. Nasuprot tome, ratni profiteri prodaju zaštitne maske za 20 kuna, a donedavno su koštale 50 lipa, upozorio je Bulj.   

Proizvodimo i kupujmo domaće

Pozvao je na očuvanje radnih mjesta i istaknuo da Hrvatska mora biti samodostatna, odnosno mora moći proizvoditi dovoljno hrane pza svoje potrebe.

Upozorio je kako je 800.000 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, od toga 400.000 hektara državnog, a tek je dva posto dano u zakup seljacima. Istodobno uvozni lobi uvozi hranu i čini ogromnu štetu uništavajući preostalu domaću proizvodnju. Nedopustivo je da uvozimo žito, rajčice, pekarske proizvode i svinjetinu dok hrvatsko poljoprivredno zemljište pokriva korov, rekao je Bulj ustvrdivši da je vođena kriva politika.

Proizvodimo i kupujmo domaće, jer bez jakog seljaka neće biti ni jake Hrvatske, poručio je Bulj.

Snježana Sabolek (Klub Živi zid, Promijenimo Hrvatsku) predložila je interventni otkup žitarica za robne zalihe kako bi se povećala sigurnost opskrbe ako kriza oko epidemije koronavirusa potraje. U tom smislu zatražila je i pomoć za poljoprivrednike, jer bi kriza, ako potraje, mogla uništiti i ono malo preostale poljoprivredne proizvodnje pri čemu bi, smatra, i jedinice lokalne samouprave trebale imati aktivniju ulogu. Upozorila je i kako će proizvođači cvijeća pretrpjeti ogromne gubitke, jer su uložili velik novac uz proizvodnju cvijeća, a sada ga nemaju kome prodati.

Hrvatski je sabor završio ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavlja u srijedu 25.ožujka.