Bulj: Od ustroja Splitsko-dalmatinske županije iz Zagore iselilo sto tisuća ljudi

Nastavak 14.sjednice Hrvatskog sabora

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj ustvrdio je u četvrtak kako bi županije trebalo ukinuti jer su kočnice razvoja, upozorivši da je od ustroja Splitsko-dalmatinske županije iz Dalmatinske zagore iselilo sto tisuća ljudi.

  “I za vrijeme Turaka je bilo više stanovnika na tim područjima”, izjavio je Bulj raspravljajući o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o cestama te poslovi iz nadležnosti ureda državne uprave povjere tijelima županija, prema čemu je vrlo kritičan. 

 Županije do sada nisu riješile nijedan problem značajan za stanovnike Dalmatinske zagore, od obrazovanja gdje imamo prazne škole, do zdravstva gdje nikada nije bilo gore, argumentirao je Bulj. 

 Nada Turina Đurić (Glas) ne dijeli njegove stavove i tvrdi kako su županije potrebne, doduše ne kakve su sada i u ovolikom broju. Potrebno nam je tijelo između lokalne i središnje vlasti koje može koordinirati neke poslove, smatra zastupnica. 

 Zastupnici ne spore predložene zakonske izmjene, no naglašavaju da je Hrvatskoj potreban ravnomjerniji razvoj cestovne infrastrukture, jer i sada postoje dijelovi države koji nemaju asfaltirane ceste. 

 Važno je, poručili su, osigurati održiv sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta, jer sadašnjih 44 tisuće kuna po kilometru godišnje nije dovoljno. 

 Sadašnji sustav je neodrživ, s postojećim sredstvima nije moguće dostići sigurnost u prometu koju želimo, kazao je Davor Vlaović (HSS), pozivajući na pojačano investiranje u gradnju cesta i bolju prometnu povezanost Slavonije.

(Hina)