“Budnica sjećanja” povodom 6. kolovoza, Dana oslobođenja Petrinje u Vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“

I ove godine zastave Republike Hrvatske i Grada Petrinje predane su prvom gradonačelniku Grada Petrinje, Josipu Dolencu i sadašnjem gradonačelniku Darinku Dumboviću

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, tradicionalno i ove godine, održana je motorizirana „Budnica sjećanja“ povodom 6. kolovoza, Dana oslobođenja Petrinje u Vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“. U vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja je nakon četverogodišnje okupacije oslobođena te se u tu čast svake godine obilježava „Budnica sjećanja“.

I ove godine zastave Republike Hrvatske i Grada Petrinje predane su prvom gradonačelniku Grada Petrinje, Josipu Dolencu i sadašnjem gradonačelniku Darinku Dumboviću.

„Nakon 24 godine ništa se nije promijenilo, osjećaji i sve ono što smo imali s jednom strašnom željom, s jednim velikim nabojem povratka u grad Petrinju koji se jednostavno kroz četiri i više godina akumulirao kroz sve Petrinjke i Petrinjce koji su sanjali Petrinju, koji su gledali preko Kupe i tu želju nikada nismo mogli iz sebe maknuti, ona je uvijek bila tu prisutna. Kada se vratimo unazad onda znamo sve i jedan detalj, tih detalja se moramo sjećati na način da prije svega se sjetimo svih onih koji su krenuli u Oluju a to su hrvatski branitelji.

Mnogi hrvatski branitelji i mnoge obitelji su ostale bez svojih najbližih i sigurno da ove Dane domovinske zahvalnosti, Dane pobjede, Dane hrvatskih branitelja s posebnim pijetetom obilježavamo kao i današnji dan oslobođenja Petrinje koja je u Oluji platila ogromnu cijenu. Zahvaljujem se svima koji drže tradiciju, našim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata koji nesebično rade upravo na onome što bi trebalo podsjetiti i da se nikada ne zaboravi.

Petrinja je danas drugi grad nakon 24 godine, Petrinja ima svoju budućnost i kroz svoju povijest je pokazala da bez razlike što je prošla padala, dizala se, ona je tu i ono što je najvažnije mi kao Grad želimo biti otvoreni za sve to pokazujemo i da s jednim određenim standardima pokažemo da imamo odgovornost za prostor grada Petrinje u kojem živimo.“