Bruxelles priprema shuttle diplomaciju za ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine

Dijalog Beograda i Prištine, koji je pod pokroviteljstvom EU-a obnovljen u nedjelju u Bruxellesu, mogao bi biti nastavljen već za dva tjedna, a kao jedna od mogućnosti za približavanje stajališta dviju strana spominje se i shuttle diplomacija, pišu u srijedu beogradski mediji.
Pozivajući se na izvore iz ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Blic navodi da bi on s predsjednikom Kosova mogao sjesti za stol već za 15 dana, uz ocjenu kako bi “nastavak dijaloga u tako kratkom periodu mogao značiti intenziviranje pregovaračkog procesa”.
Istodobno, Večernje novosti pišu kako će Bruxelles primjeniti shuttle diplomaciju, a ključni posrednik između Beograda i Prištine bila bi voditeljica Odjela za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.
Njezin bi zadatak trebao biti da “ubrza i intenzivira razgovore između predstavnika srpskih vlasti i Kosova, te provođenje postignutih dogovora”, pišu Večernje novosti pozivajući se na neimenovane izvore u sjedištu EU-a.
Plan Bruxellesa je da Eichhorst narednih mjeseci “bude u stalnom kontaktu s predsjednikom Srbije Vučićem i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, po principu shuttle diplomacije tako što će učestalo putovati na liniji Bruxelles-Beograd-Priština pokušavajući uskladiti stajališta dviju strana.
“Ti sastanci bit će nekad javni, a nekad  daleko od očiju javnosti”, navodi list, a Eichhorst će, “kad to bude potrebno i kada bude prostora za neki prodor u pregovorima”, signalizirati da se u Bruxellesu organiziraju sastanci na najvišoj političkoj razini, kojih bi narednih mjeseci trebalo biti više”.
Večernje novosti tvrde kako Eichhorst “dosad nije bila sklona stavovima Beograda”, te da je već uključena u pregovore kao posrednica u prošlotjednim tehničkim dogovorima između Beograda i Prištine.
Poslije trojnog sastanka u nedjelju sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini i predsjednikom Kosova Thacijem o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova predsjednik Srbije izjavio je da će dvije strane “sve probleme rješavati u miru, jamčeći sigurnost građanima”. Na tom sastanku nisu postignuti konkretni rezultati ali je dogovoren nastavak dijaloga.

(Hina)