Bruxelles: policija suzavcem i vodenim topovima na prosvjednike

EPA/JULIEN WARNAND

Policija je u nedjelju u Bruxellesu koristila suzavac i vodene topove kako bi smirila demonstrante čiji je prosvjed protiv potpisivanja UN-ovog sporazuma o migracijama prijetio da će postati nasilan.

Policija je priopćila da je privela najmanje 90 ljudi, a optuženo je šest osoba zbog pojedinačnih kriminalnih djela poput izazivanja štete na imovini, opiranja uhićenju i trgovine drogom.

U prosvjedima protiv tzv. Marakeškog sporazuma koji su organizirale desno orijentirane flamanske stranke nedaleko od institucija EU-a sudjelovalo je oko 5.500 ljudi. Njih između 300 i 400 pokušalo je ući u zgradu Europske komisije, kazao je briselski gradonačelnik Philippe Close. Oni su bacali kamenje i druge predmete na tu zgradu.

Demonstranti su navodno pozivali da se dade prioritet “njihovim ljudima”, na zatvaranje granica i ostavku premijera Charlesa Michela.

Prošlu subotu se najveća stranka koalicije belgijskoga premijera povukla upravo zbog spora oko potpisivanja sporazuma o migracijama. No on je kazao da će njegova vlada nastaviti djelovati kao manjinska. 

Desničarska N-VA, najveća stranka u parlamentu, objavila je da povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel odbio njihov zahtjev da se odustane od potpisivanja Marakeškog sporazuma.

Organizatori kažu da su protivnici sporazuma zasjenili okupljanje manje grupe onih koji su iskazivali potporu sporazumu. 

Većina zemalja članica UN-a u ponedjeljak je usvojila neobvezujući globalni pakt koji utvrđuje kako bolje upravljati migrantskim valovima.

U srpnju sve 193 zemlje članice UN-a osim SAD-a finalizirale su tzv. globalni kompakt za sigurnu, urednu i regularnu migraciju kako bi se bolje upravljalo migracijama. 

Od tada, tekst je izložen kritikama uglavnom ultradesnih europskih političara koji tvrde da bi prihvaćanje tih mjera rezultiralo porastom migracija iz Afrike i arapskih zemalja.

(Hina)

VEZANE VIJESTI

Francuska središnja banka snizila procjene rasta BDP-a zbog prosvjeda

Tisuće “žutih prsluka” i ovu subote izašle na ulice francuskih gradova

Udruga hrvatskih sudaca: Sud nema druge mogućnosti osim postupati po zakonu

Pokret “žutih prsluka” u osjetnom padu, prosvjedi uglavnom mirni

U Beogradu održan još jedan prosvjedni mimohod protiv vlasti

Francuska policija priprema se za peti val prosvjeda “žutih prsluka”

Macron kaže da mu Europa neće biti važnija od francuskog naroda

Pariz od Trumpa traži da se ne miješa u francusku unutarnju politiku

Prosvjedi protiv klimatskih promjena u cijeloj Francuskoj

Trump u subotu ponovno tweetao o prosvjedu