Bruna Esih poručila Plenkoviću: U ovom ratu, anemija vam nije opravdanje

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih napala je premijera Plenkovića na saborskom prijepodnevu, optužila ga da je dio odnarođenih vladara te ustvrdila da se vodi perfidni rat protiv suverenih europskih nacija.

“Odavno se pokazali da vam za sudbinu histeričnih Hrvata, kako ste rekli davno, nije stalo…Zašto se toliko država članica Eu protivi sporazumu ili o njegovom skorom usvajanju vode burne rasprave. Zašto kad je riječ o katalogu mjera, unatoč monitoringu i riječi obveza koja se navodi pedesetak puta. Zašto za razliku od Vas koji ste izrazili tako čvrst i nepokolebljiv stav, vlast koja predstavlja te države sebi dopušta da podilazi pritiscima stručne javnosti i volji naroda?”, pitala je Esih.

“Zastupnice Esih dajem vam veliki plus za zalaganje u vašem drugom pitanju. Vidjet će se dobro u statistici koju radite… Dokument o kojem govorite Globalni kompakt, je pokušaj odgovora UN-a na fenomen koji se dogodio 2015. i 2016. godine. Na općoj skupštini sudjelovala je predsjednica i inoministar Miro Kovač koji su pozdravili newyoršku deklaraciju…

Pregovori su se vodili na razini stalnih misija. Na dokument je od samog početka jedino stavila rezervu Mađarska…Taj dokument je usuglašen, nitko nije vidio tako dramatičnu političku bombu koja ja bačena u raspravu. Nitko to ne vidi osim određenih aktera i političkih stranaka, sličnih po svjetonazoru, koji nastoje uloviti koji politički poen. Poanta dokumenta je da regulira zakonite migracije”, rekao je Plenković

“Bez obzira što vi kazali, mi u tom dokumentu ne vidimo problem. Ja vas pozivam da to artikulirate, da se ne pozivate na druge, da sama kažete što Vam smeta”, zaključio je.

“Ja nisam, ali gospodin Juncker je sigurno zadovoljan Vašim odgovorom”, rekla je Esih i onda nastavila s iskazivanjem nezadovoljstva odgovorom koje je imala pripremljeno na papiru.

“Ja mislim da ovo sve potvrđuje Vaše i njegove strahove da onih koji brinu o sigurnosti svoje granice ima apsolutno svugdje. Zovu se narod. Svih odnarođenih vladara apsolutnih istina nema tako puno, ali ste dobro raspoređeni. Imate vlast, moć, rastačete tradicije, uništavate nacije, stvarate nadvladu.

Svjesno relativizirate posljedice i time izazivate nemire i ratove, a u kojima nikad sami ne sudjelujete jer zašto biste krvarili…. Gospodine Plenkoviću hrvatski narod od vas ne očekuje da budete diplomat, poliglot, supereuroman, nego da budete državnik i vođa naroda koji će reći ne perfirndom i tihom ratu objavljenom europskim suverenim nacijama pa tako i Vašoj, hrvatskoj. Vaši izbori određuju našu budućnosti u ovome ratu anemija Vam nije opravdanje”, rekla je Esih.