Povezite se

Politika

Bruna Esih otkiva pozadinu raskola na desnici!

Objavljeno

-

“Zagreb nikad nije bio jedina opcija za Izborni sabor, mi smo protiv centralizacije i veliki broj naših delegata je iz Dalmacije, i južnih dijelova
Hrvatske, zato je Zadar logičan izbor kao mjesto održavanja izbornog sabora jer se nalazi na pola puta između sjevera i juga Hrvatske” tim riječima novonastalu situaciju u Neovisnima za Hrvatsku, za portal Dnevno.hr komentira šefica stranke Bruna Esih, čije se ime u javnom prostoru ovih dana spominje u kontekstu sukoba s kolegom Zlatkom Hasanbegovićem, što tvrdi se rezultira raskolom na desnici.

Prema njenim riječima nema govora o dva sabora, održati će se samo jedan Izborni sabor. “I to onaj 22.srpnja, u Zadru, razne konfabulacije i konstrukcije me ne zanimaju, kao predsjednica imam ovlasti sazivanja Izbornog sabora i to sam učinila” komentira Esih najavljujući kandidaturu za novo vodstvo stranke, što uključuje i mjesto predsjednika.

“Prema našem Statutu, koji ima snagu našeg Ustava, svi članovi se mogu kandidirati za središnja tijela stranke, kao i za samo mjesto predsjednika. Mi imamo šest županijskih organizacija, rastemoorganizacijski i normalno je da i nove ljude treba uključiti u rad raznih tijela stranke. „ – rekla je Bruna Esih za Dnevno.hr. No, s druge strane, stav njenog dojučerašnjeg prijatelja Hasanbegovića potpuno je oprečan, on naime najavljuje da će se Izborni sabor održati 22. srpnja, ali ne u Zadru već u Zagrebu.

“Prema našem Statutu, koji ima snagu našeg Ustava, svi članovi se mogu kandidirati za središnja tijela stranke, kao i za samo mjesto predsjednika. Mi imamo šest županijskih organizacija, rastemoorganizacijski i normalno je da i nove ljude treba uključiti u rad raznih tijela stranke. „ – rekla je Bruna Esih za Dnevno.hr. No, s druge strane, stav njenog dojučerašnjeg prijatelja Hasanbegovića potpuno je oprečan, on naime najavljuje da će se Izborni sabor održati 22. srpnja, ali ne u Zadru već u Zagrebu.

U svojim posljednjim istupima Hasanbegović se poziva na nepoznatu odluku predsjednika, no službena pismena odluka do sada službeno nije javno objavljena. Da su ove perjanice hrvatske desnice u sukobu, potvrđuju ove potpuno oprečne izjave, koje daju naslutiti da Neovisnima prijeti potpuni raskol. Takvo što ne treba čuditi, jer izbor osim različitih mišljenja, koja nalikuju na medijsko prepucavanje Esih i Hasanbegović nagrizaju i drugi problemi.

Naime, javna je tajna da dvojac Hasanbegović Esih, sve teže usklađuje mišljenja, poglavito ona glede praktične implementacije političkog programa. Prividni konsenzus oko ključnih programskih točaka doveden je u pitanje, a ovom stanju mora da su kumovali i loši rezultati na europskim izborima, kada je desnica bila podjeljena između NHR-a i Suverenista.

Budući da je Esih predsjendica stranke, dio članstva zagovara tezu da je došlo vrijeme za promjene na čelu stranke, pa stoga dio njih zagovara Hasanbegovića kao novog šefa stranke, što potvrđuje i konfuzna priča o dva izborna sabora. Dio javnosti, koja prati desnu političku scenu tvrdi da se ponavlja povijest, jer na sličan se način svojedobno osuo i HSP, u rujnu 1993. godine kada je Anto Đapić na izvanredsnom saboru stranke izvlastio dotadašnjeg predsjednika Dobroslava Paragu, do danas je ostao upitan legitimitet tog izvanrednog sabora HSP-a u Kutini, nakon kojeg se pravaška scena osipala. Skorašnji Izborni sabor Neovisnih, izazvao je sličnu pomutnju među Neovisnima, i dok jedni za ovo stanje krive samovolju Brune Esih, drugi pak situaciju pripisuju želji Zlatka Hasanbegovića da preuzme kormilo stranke.

Politika

Škoro poklopio Plenkovića: Njegova Vlada nije parodija, nego tragedija

Published

on

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je, komentirajući Škorin predizborni skup, rekao da mu je to djelovalo kao parodija na Večernju školu.

Škoro je Plenkoviću odgovorio putem Facebooka, poručivši Plenkoviću da njegova Vlada nije parodija, nego tragedija. 

“Politički pokret ljudi željnih promjena koji se okupio oko mene sve je samo nije parodija. Zna to i (uskoro bivši) premijer Plenković, zato i daje panične izjave. Neki bi njegovu vladu možda nazvali parodijom, ali ja mislim da je točnije reći da se radi o tragediji. Parodija zabavlja ljude, a ovo što rade Plenković i njegovi birokrati nije nimalo zabavno, već je upravo tragično. Tog briselskog činovnika i nekolicinu njegovih ministara bez dana radnog iskustva nijedan poduzetnik, uključujući mene, nikad ne bi zaposlio u svojoj tvrtki. Zašto onda da nam vode državu?!

Došao je njihov kraj i oni to znaju! 22. prosinca hrvatski će im narod na izborima poslati jasnu poruku da je vrijeme da pakiraju kofere. Plenkoviću i njegovoj kandidatkinji to, vjerujem, neće teško pasti zato što im je Hrvatska tek jedna stanica. Poslušno su izvršavali zadatke, zanemarujući pritom volju hrvatskog naroda, pa će sigurno biti nagrađeni briselskim i inim sinekurama.

A mi ćemo dalje bez njih, popraviti sve ono što su uništili i degradirali. Vratimo Hrvatsku narodu – SAD IL’ NIKADA!”, napisao je Škoro na Facebooku.

Srdačan susret dvoje prijatelja, Lovre Kuščevića i Kolinde Grabar-Kitarović, na skupu u Splitu. On je narodu ukrao referendume, a ona je na to šutjela i okretala glavu. #JerHrvatskaZna

Objavljuje Miroslav ŠkoroNedjelja, 8. prosinca 2019.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bojan Glavašević: “Svi su bolji kandidati od Kolinde Grabar Kitarović, čak i Miroslav Škoro”

Published

on

Nezavisni saborski zastupnik, Bojan Glavašević na svoj je straučan način komentirao kampanju za predstojeće predsjedničke izbore.

Prvo je Glavašević komentirao predizborni skup Miroslava Škore, na kojemu se obratio HDZ-ovcima i poručio da će biti njihov predsjednik.

“To je interesantno. To nisu izbori za predsjednika HDZ-a, nego za predsjednika države i time je Škoro jasno poručio da neće biti predsjednik svih građana. Moj načelni stav je da su svi bolji kandidati od Kolinde Grabar Kitarović, čak i Miroslav Škoro”, rekao je Glavašević.

Kad je u pitanju prijateljstvo aktualne predsjednice i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Glavašević smatra da Grabar Kitarović time pokušava pridobiti glasače u Hercegovini. “Dosad smo vidjeli da, kad je Bandićevu moć trebalo preslikati na bilo što osim lokalne razine, nije bilo uspjeha. Ona pomoguć Bandića u Hercegovini pokušava dobiti glasove”, rekao je Glavašević.

Upitan može li Zoran Milanović okupiti glasače ljevice, Glavašević je rekao da je dobro da u prvom krugu ima kandidata s progresivnog dijela te da je jako važno da teme o kojima se bude razgovaralo budu nametnute i od strane tih kandidata. “Zasad se to nije vidjelo”, rekao je.

“Mislim da je dobro da postoje kandidatkinje i kandidati koji su iz progresivnog dijela spektra, jer svatko od njih će izvući birače na birališta”, rekao je.

Na pitanje mogu li manji kandidati otkinuti toliki broj glasova da Milanović uopće ne uđe u drugi krug, Glavašević je rekao da je to teško znati. “Ne znam, nemam kristalnu kuglu i generalno se ne bavim tom vrstom predikcije, ali vrlo je neizvjesno, ako je suditi po posljednjim anketama, kako će se odviti drugi krug”, rekao je Glavašević.

“Njih troje su rame uz rame, Milanovićeva druga pozicija u toj utrci je manje više zagarantirana. Kolinda Grabar Kitarović i Škoro su spojene posude, ne mogu njih dvoje ući u drugi krug, nego jedno od njih dvoje ulazi u drugi krug s Milanovićem”, rekao je Glavašević, prenosi N1.

Nacionalno

Ucitavanje vijesti

Politika

Premijer o Milanoviću: Devedesetih smo ga gledali kao “onog koji hvata krivine”

Published

on

Premijer Andrej Plenković komentirao je danas, među ostalim, predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića.

Govoreći o Milanoviću, premijer se prisjetio devedesetih.

Kada je u pitanju Zoran Milanović, Plenković kaže kako je kandidat bez programa.

“Milanović je čovjek na kojeg smo 90-tih gledali u ministarstvu kao na čovjeka koji hvata krivine. Rekao bih da je u kampanju ušao s lošim karakterom, neistinom i bez programa”, rekao je Plenković.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije