Povezite se

Vijesti

Brojne tvrtke i banke odlučile su donirati novac bolnicama i pogođenima potresom

Objavljeno

-

Brojne tvrtke i banke u srijedu izvješćuju da su odlučile donirati novac hrvatskim bolnicama, a neke tvrtke najavljuju i da će njihov menadžment donirati svoje plaće za ožujak u korist akcija “Zajedno za Zagreb“ i “Hrvatska protiv koronavirusa“.

Zagrebačka banka izvijestila je u srijedu da je donirala 1,3 milijuna kuna bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom.

Dvije donacije od 500 tisuća kuna Zaba je uputila Kliničkoj bolnici Merkur te Kliničkoj bolnici Dubrava, koja se priprema postati primarnim respiratornim centrom u kojem će se primati pacijenti s težim oblicima zaraze koronavirusom.

Također, Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja je značajno oštećena tijekom potresa, donirano je 300 tisuća kuna za nabavku medicinske opreme te saniranje štete.

“U ovim zaista izazovnim trenutcima, zdravlje i sigurnost naš je glavni prioritet. Stoga je važno osigurati odgovarajuću opremljenosti zdravstvenog sustava kako bi se mogao nositi s potencijalnim širenjem bolesti. Stoga smo se, uz već poduzete mjere potpore u pogledu likvidnosti i dostupnosti sredstava, odlučili dodatno pomoći onim bolnicama kojima je to sad prijeko potrebno. Hvala svim našim zdravstvenim djelatnicima koji svakodnevno ulažu nemjerljive napore kako bismo što prije pobijedili u ovoj borbi“, poručio je Romeo Collina, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Na taj način Zagrebačka banka također se pridružila ostalim inicijativama UniCredita u Europi koje su usmjerene na borbu protiv pandemije, a kako ističu, nastavit će aktivno pratiti situaciju te postupati u najboljem interesu svih.

I OTP banka, Lidl i Kafuland donirali bolnice

I iz OTP banke su izvijestili da su donirali po 750 tisuća kuna KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice u svrhu pomoći obnove oštećene medicinske opreme, uređaja i objekata organizacijskih jedinica centara.

Napominju kako su zagrebačke bolnice pretrpjele velike štete u nedjeljnom potresu što je dodatno otežalo njihov rad u ovim izvanrednim uvjetima u kojima svi koji rade u zdravstvenom sustavu ulažu iznimne napore u suzbijanju pandemije uzrokovane virusom Covid-19. i brinu o zdravlju naših

Predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy je izjavio kako svi u OTP banci suosjećaju s liječnicima, medicinskim osobljem bolnica i pacijentima koji su u ovim teškim uvjetima morali napustiti bolničke prostore i izložiti se dodatnom stresu.

“Iznimno cijenimo sve napore koje zdravstveni djelatnici ulažu u liječenje svih pacijenata u ovim teškim okolnostima. Nadamo se da ćemo ovom donacijom pomoći da zagrebačke bolnice što prije osposobe svoje prostore za nastavak njihovog hvalevrijednog rada”, kazao je.

U priopćenju se prenosi poruka ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića koji je najavio da će donacija biti iskorištena za sanaciju oštećenog Odjela za novorođenčad i rađaonice u Petrovoj 13, a i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovko najavljuje da će donacija pomoći u otklanjanju šteta u bolnicama.

Trgovački lanci Kaufland Hrvatska i Lidl Hrvatska objavili su da su zajednički donirali ukupno milijun kuna hrvatskim bolnicama uslijed dvije velike katastrofe – koronavirusa te potresa u Zagrebu, a OTP banka je izvijestila da donira 1,5 milijuna kuna zagrebačkim bolnicama.

Kako se navodi u priopćenju Lidla i Kauflanda, KB Dubravi i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević isplaćeno po 250 tisuća kuna, dok je KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Varaždin, OB Pula isplaćeno po 100 tisuća kuna.

Tim se sredstvima želi olakšali nabava materijala i opreme potrebnih za svakodnevnu borbu protiv koronavirusa, ali i zbrinjavanje najtežih bolesnika na intenzivnoj njezi, navodi se.

“Pomno pratimo situaciju s koronavirusom, globalno i lokalno, te činimo sve što možemo kako bismo zaštitili naše kupce i zaposlenike”, istaknuli su iz Lidla i Kauflanda.

No, napominju kako se njihovi napori ne mogu mjeriti sa svakodnevnim iscrpljujućim radom medicinskog osoblja diljem cijele Hrvatske i na tome im zahvaljuju.

PPD donirao respiratore

Tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD), koja djeluje unutar grupacije Energia naturalis (ENNA), u srijedu je KBC-u Zagreb donirala sedam respiratora koliko ih je u ovom trenutku bilo moguće pronaći na tržištu.

Namjera je Energia naturalis grupe pokušati kupiti i donirati ukupno 50 respiratora hrvatskim bolnicama te je uprava grupe svoje snage i sposobnosti usmjerila na njihovo pronalaženje i nabavku. Danas kupljeni respiratori trebali bi biti isporučeni KBC-u Zagreb do kraja tjedna, kaže se u priopćenju.

“U ovom trenutku nije jednostavno doći do respiratora ali je, uvjereni smo, moguće. Sigurni smo i da brojni pojedinci i tvrtke čine najviše što mogu kako bi pomogli u situaciji u kojoj smo se svi našli te se na ovaj način, svojim znanjem i sposobnostima, pridružujemo njihovim nastojanjima”, ističu iz PPD-a.

Uprave HŽ Infrastrukture, HAC-a, Janafa odriču se plaće za ožujak

Članovi uprava nekoliko tvrtki donirat će svoje plaće za ožujak u korist akcija “Zajedno za Zagreb“ i “Hrvatska protiv koronavirusa“, a priopćenjima to najavljuju HŽ Infrastruktura, Hrvatske autoceste, Janaf.

z HŽ Infrastrukture su u srijedu objavili kako se i Uprava te tvrtke priključuje inicijativi Vlade te će donirati svoje plaće za ožujak u korist dvije akcije.

I iz HAC-a su također izvijestili da su se priključili inicijativi za pomoć Zagrebu i za borbu protiv koronavirusa, a svoje plaće za ožujak u korist tih akcija će donirati predsjednik i član Uprave Boris Huzjan i Stjepan Baranašić.

Osim Uprave, kako navode, zaposlenici HAC-a su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći u svrhu nabavke medicinske opreme.

“Odlukom Uprave, HAC je putem Hrvatske komore inženjera građevinarstva Gradu Zagrebu na raspolaganje dao svoje stručnjake, inženjere građevinske struke koji će se priključiti interventnim timovima za procjenu oštećenja brojnih objekata koji su oštećeni u nedavnom razornom potresu”, ističu iz HAC-a.

Janaf je u utorak najavio da će Uprava tvrtke na čelu s predsjednikom Uprave Draganom Kovačevićem donirati svoje plaće u korist akcija “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa”, čemu se pridružio i ostatak rukovodećeg kadra društva.

Vlada je u utorak otvorila račune za donacije u akcijama “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa”. Nedugo nakon toga premijer Andrej Plenković je objavio da će članovi Vlade svoje plaće za ožujak donirati na račun namijenjen za saniranje šteta od potresa u Zagrebu, a to je najavio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Vijesti

Karlovac: Vijećnici Županijske skupštine odrekli se naknade od 30.000 za ožujak

Published

on

Izvor: Nacionalno

Vijećnici Županijske skupštine Karlovačke županije, na sjednici održanoj na daljinu, odrekli su se naknade za ožujak i skupili 30.000 kuna za nabavu medicinske zaštitne opreme za borbu protiv Covida 19, doznaje Hina od Predsjedništva te skupštine.

Koordinacijom klubova vijećnika HDZ-a, SDP-a, Živog zida te vijećnika MOST-a i HNS-a – Liberalnih demokrata predloženo je i prihvaćeno da se svi odriču naknade za ožujak, predsjednik 2.000 kuna, potpredsjednici po 1.500 kuna te vijećnici između 500 i 700 kuna.

Potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Vuković rekao je za Hinu da su se tako svi zajedno odrekli 30.000 kuna za nabavu zaštitne opreme za prevenciju širenja koronavirusa, a rasporedit će se u bolničke zdravstvene ustanove na području Karlovačke županije.

Ovoje prvi put da se sjednica Županijske skupštine održala na daljinu.

„Nismo željeli održavanjem sjednice na uobičajen način dodatno narušiti sigurnost građana mogućim širenjem zaraze, tako da je u velikoj Gradskoj vijećnici bilo pet osoba. Predlagači pojedinih točaka dnevnog reda su, kao i inače, prijedloge predstavili za govornicom, a vijećnici su sjednicu pratili preko youtube kanala i o točkama glasali internetom“, rekao je Vuković.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Malenica: Sustavom e-Propusnica evidentirat će se propusnice i olakšati kontrola

Published

on

Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da putem “e-Propusnice” žele ubrzati i digitalizirati cijeli proces te evidentirati sve izdane propusnice i olakšati njihovu kontrolu.

“Sustav e-Propusnica građanima omogućava predaju zahtjeva za izdavanje propusnica prema poslodavcu, izabranom liječniku obiteljske medicine i nadležnom stožeru civilne zaštite”, rekao je Malenica novinarima predstavljajući novu uslugu.

Od danas će građani, kroz sustav e-građanin, moći zatražiti izdavanje digitalnih e-propusnica, a sustav će provjeravati dostupnost svih podataka podnositelja zahtjeva.

Poručio je kako je osnovni cilj sustava stvoriti jedinstveno mjesto za izdavanje propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe i učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica.

Također će onemogućiti izdavanje e-propusnica osobama u samoizolaciji jer sustav povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Kroz novu uslugu omogućuje se pregled predanih zahtjeva i statusa, kao i pregled i preuzimanje odobrenih e-propusnica u digitalnom ili PDF obliku.

MUP će provjeravati na terenu

Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere na terenu.

Izdane e-propusnice će dostaviti građanima elektroničkim putem u osobni korisnički pretinac, a po potrebi će se moći ispisati na pisaču. Također će se moći koristiti na mobitelu jer e-propusnica na sebi sadrži i QR kod.

Sustav e-propusnice dostupan je na adresi: epropusnice.gov.hr.

Oni koji nisu u sustavu e-građanin i dalje će moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Malenica je upozorio kako se zlouporabom izdavanja propusnica dovodi u opasnost državu i sve građane te je apelirao na građane da budu odgovorni pri postavljanju zahtjeva.

Na upit o setu gospodarskih mjera koje će u četvrtak biti predstavljene na Vladi, Malenica je rekao da je “travanjski paket” prvenstveno namijenjen poduzetnicima i gospodarstvu kako bi što lakše prebrodili sadašnju situaciju. Ako bude potrebno ,s tim će se solidalizirati čitav javni sektor.

Zbog situacije s epidemijom koronavirusa u saborsku proceduru upućene su izmjene Zakona o lokalnim izborima, kako bi se prijevremeni izbori mogli održati po prestanku posebnih okolnosti.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bernardić pozvao Vladu da “izađe iz karantene” i spasi gospodarstvo

Published

on

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je u srijedu Vladu da “zađe iz karantene” kada je u pitanju spašavanje gospodarstva i radnih mjesta uslijed krize zbog koronavirusa, a smatra i da Sabor bez obzira na pandemiju mora nastaviti s neprekinutim radom.

 Iznoseći na sjednici Sabora u podrumu bivše Inine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici stajalište SDP-ova Kluba zastupnika na Vladine gospodarske mjere, Bernardić je pozvao vladajuće da ukinu sve parafiskalne namete, skrate plaćanja države prema dobavljačima na sedam dana.

 Od Vlade traži i da osigura nužnu likvidnost gospodarstva kroz Europski stabilizacijski mehanizam, kao i da se PDV počne obračunavati po naplati.

 “Vrijeme je da Vlada izađe iz karantene kad je spašavanje gospodarstva i radnih mjesta u pitanju. Moramo djelovati odmah, Hrvatska nema vremena za čekanje, za debatne klubove i odgode svih vrsta”, poručio je Bernardić. 

 Podsjetio je na mjere koje predlaže SDP – plaćeni dopust bar jednom roditelju, isplatu 75 posto plaće radnicima u tvrtkama pogođenima krizom, najviše do iznosa od 5.100 kuna, moratorij na kredite godinu dana, oslobađanje gospodarstva plaćanja doprinosa dok traje kriza, obustavu paušala poreza na dobit i poreza na dohodak.

Bernardić: U RH izvanredno stanje, gospodarstvo pred kolapsom

 “U Hrvatskoj je praktički izvanredno stanje. Gospodarstvo je pred potpunim kolapsom. Prisutan je ambijent nepovjerenja. Nema plaćanja među dobavljačima, a svakog dana stotine ljudi završavaju na cesti, bez posla, bez prihoda za svoje obitelji”, istaknuo je Bernardić.

 Upozorio je i da poduzetnici i građani osjećaju veliku neizvjesnost i strah, a za mjere koje je donijela Vlada rekao je da ne daju nikakav rezultat, pa su “ljudi očajni”.

 Zbog stanja u kojem se država nalazi zauzeo se za nastavka rada Sabora od ponedjeljka do petka i cijeli sljedeći tjedan, bez stanke zbog uskršnjih blagdana.

 Da je hrvatsko gospodarstvo pred kolapsom smatra i Vlaho Orepić u ime Kluba HSU-a, Snage, nezavisnih zastupnika i Nove politike, upozoravajući da Hrvatska uvozi dvije trećine svega u proizvodnji hrane, pa je izgubljeno 70 posto proizvodnje mesa i mlijeka.

Lovrinović: Čeka nas galopirajuća recesija

 Ivan Lovrinović je ispred Kluba zastupnika Živog zida i Promijenimo Hrvatsku istaknuo kako Hrvatsku čeka “galopirajuća recesija”, zbog čega je vrijeme za hrabre poteze.

 Lovrinović predlaže koncept “helikopterskog novca”, da HNB izravno doznači po 2000 kuna u dva navrata svim građanima koji imaju primanja do 10 tisuća kuna neto, kako bi se na taj način povećala potražnja i potrošnja.

 Milorad Batinić (HNS) za Vladine mjere pak kaže da zvuče dobro te vjeruje da će polučiti pozitivne efekte, ali i da neće biti dostatne. Drži da gospodarstvenicima treba omogućiti koliko toliko nesmetan rad .

Bačić: Država u ovoj krizi ima pravo ograničavati određene ljudske slobode 

 Branko Bačić (Klub HDZ-a) je u slobodnom iznošenju stajališta naglasio kako država u ovom trenutku krize ima pravo ograničavati određene ljudske slobode.

 “Ako se spasi ijedan ljudski život takva mjera je opravdana”, osvrnuo se Bačić na predložene izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama, navodeći da je Europska komisija s ciljem zaustavljanja širenja virusa zemljama članicama predložila da pribavljaju podatke od teleoperatera. 

 Kao temeljno ljudsko pravo ističe pravo na život, na zdrav život, “a kako bismo omogućili ta prava našim sugrađanima moramo učiniti sve, vodeći se načelom razmjernosti”.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije