Povezite se

Vijesti

Brojne tvrtke i banke odlučile su donirati novac bolnicama i pogođenima potresom

Objavljeno

-

Brojne tvrtke i banke u srijedu izvješćuju da su odlučile donirati novac hrvatskim bolnicama, a neke tvrtke najavljuju i da će njihov menadžment donirati svoje plaće za ožujak u korist akcija “Zajedno za Zagreb“ i “Hrvatska protiv koronavirusa“.

Zagrebačka banka izvijestila je u srijedu da je donirala 1,3 milijuna kuna bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom.

Dvije donacije od 500 tisuća kuna Zaba je uputila Kliničkoj bolnici Merkur te Kliničkoj bolnici Dubrava, koja se priprema postati primarnim respiratornim centrom u kojem će se primati pacijenti s težim oblicima zaraze koronavirusom.

Također, Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja je značajno oštećena tijekom potresa, donirano je 300 tisuća kuna za nabavku medicinske opreme te saniranje štete.

“U ovim zaista izazovnim trenutcima, zdravlje i sigurnost naš je glavni prioritet. Stoga je važno osigurati odgovarajuću opremljenosti zdravstvenog sustava kako bi se mogao nositi s potencijalnim širenjem bolesti. Stoga smo se, uz već poduzete mjere potpore u pogledu likvidnosti i dostupnosti sredstava, odlučili dodatno pomoći onim bolnicama kojima je to sad prijeko potrebno. Hvala svim našim zdravstvenim djelatnicima koji svakodnevno ulažu nemjerljive napore kako bismo što prije pobijedili u ovoj borbi“, poručio je Romeo Collina, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Na taj način Zagrebačka banka također se pridružila ostalim inicijativama UniCredita u Europi koje su usmjerene na borbu protiv pandemije, a kako ističu, nastavit će aktivno pratiti situaciju te postupati u najboljem interesu svih.

I OTP banka, Lidl i Kafuland donirali bolnice

I iz OTP banke su izvijestili da su donirali po 750 tisuća kuna KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice u svrhu pomoći obnove oštećene medicinske opreme, uređaja i objekata organizacijskih jedinica centara.

Napominju kako su zagrebačke bolnice pretrpjele velike štete u nedjeljnom potresu što je dodatno otežalo njihov rad u ovim izvanrednim uvjetima u kojima svi koji rade u zdravstvenom sustavu ulažu iznimne napore u suzbijanju pandemije uzrokovane virusom Covid-19. i brinu o zdravlju naših

Predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy je izjavio kako svi u OTP banci suosjećaju s liječnicima, medicinskim osobljem bolnica i pacijentima koji su u ovim teškim uvjetima morali napustiti bolničke prostore i izložiti se dodatnom stresu.

“Iznimno cijenimo sve napore koje zdravstveni djelatnici ulažu u liječenje svih pacijenata u ovim teškim okolnostima. Nadamo se da ćemo ovom donacijom pomoći da zagrebačke bolnice što prije osposobe svoje prostore za nastavak njihovog hvalevrijednog rada”, kazao je.

U priopćenju se prenosi poruka ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića koji je najavio da će donacija biti iskorištena za sanaciju oštećenog Odjela za novorođenčad i rađaonice u Petrovoj 13, a i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovko najavljuje da će donacija pomoći u otklanjanju šteta u bolnicama.

Trgovački lanci Kaufland Hrvatska i Lidl Hrvatska objavili su da su zajednički donirali ukupno milijun kuna hrvatskim bolnicama uslijed dvije velike katastrofe – koronavirusa te potresa u Zagrebu, a OTP banka je izvijestila da donira 1,5 milijuna kuna zagrebačkim bolnicama.

Kako se navodi u priopćenju Lidla i Kauflanda, KB Dubravi i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević isplaćeno po 250 tisuća kuna, dok je KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Varaždin, OB Pula isplaćeno po 100 tisuća kuna.

Tim se sredstvima želi olakšali nabava materijala i opreme potrebnih za svakodnevnu borbu protiv koronavirusa, ali i zbrinjavanje najtežih bolesnika na intenzivnoj njezi, navodi se.

“Pomno pratimo situaciju s koronavirusom, globalno i lokalno, te činimo sve što možemo kako bismo zaštitili naše kupce i zaposlenike”, istaknuli su iz Lidla i Kauflanda.

No, napominju kako se njihovi napori ne mogu mjeriti sa svakodnevnim iscrpljujućim radom medicinskog osoblja diljem cijele Hrvatske i na tome im zahvaljuju.

PPD donirao respiratore

Tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD), koja djeluje unutar grupacije Energia naturalis (ENNA), u srijedu je KBC-u Zagreb donirala sedam respiratora koliko ih je u ovom trenutku bilo moguće pronaći na tržištu.

Namjera je Energia naturalis grupe pokušati kupiti i donirati ukupno 50 respiratora hrvatskim bolnicama te je uprava grupe svoje snage i sposobnosti usmjerila na njihovo pronalaženje i nabavku. Danas kupljeni respiratori trebali bi biti isporučeni KBC-u Zagreb do kraja tjedna, kaže se u priopćenju.

“U ovom trenutku nije jednostavno doći do respiratora ali je, uvjereni smo, moguće. Sigurni smo i da brojni pojedinci i tvrtke čine najviše što mogu kako bi pomogli u situaciji u kojoj smo se svi našli te se na ovaj način, svojim znanjem i sposobnostima, pridružujemo njihovim nastojanjima”, ističu iz PPD-a.

Uprave HŽ Infrastrukture, HAC-a, Janafa odriču se plaće za ožujak

Članovi uprava nekoliko tvrtki donirat će svoje plaće za ožujak u korist akcija “Zajedno za Zagreb“ i “Hrvatska protiv koronavirusa“, a priopćenjima to najavljuju HŽ Infrastruktura, Hrvatske autoceste, Janaf.

z HŽ Infrastrukture su u srijedu objavili kako se i Uprava te tvrtke priključuje inicijativi Vlade te će donirati svoje plaće za ožujak u korist dvije akcije.

I iz HAC-a su također izvijestili da su se priključili inicijativi za pomoć Zagrebu i za borbu protiv koronavirusa, a svoje plaće za ožujak u korist tih akcija će donirati predsjednik i član Uprave Boris Huzjan i Stjepan Baranašić.

Osim Uprave, kako navode, zaposlenici HAC-a su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći u svrhu nabavke medicinske opreme.

“Odlukom Uprave, HAC je putem Hrvatske komore inženjera građevinarstva Gradu Zagrebu na raspolaganje dao svoje stručnjake, inženjere građevinske struke koji će se priključiti interventnim timovima za procjenu oštećenja brojnih objekata koji su oštećeni u nedavnom razornom potresu”, ističu iz HAC-a.

Janaf je u utorak najavio da će Uprava tvrtke na čelu s predsjednikom Uprave Draganom Kovačevićem donirati svoje plaće u korist akcija “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa”, čemu se pridružio i ostatak rukovodećeg kadra društva.

Vlada je u utorak otvorila račune za donacije u akcijama “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa”. Nedugo nakon toga premijer Andrej Plenković je objavio da će članovi Vlade svoje plaće za ožujak donirati na račun namijenjen za saniranje šteta od potresa u Zagrebu, a to je najavio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Vijesti

Plenković čestitao nabiskupu Kutleši i biskupu Paliću

Published

on

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je poželio da službu obavljaju na zadovoljstvo svih vjernika.

“S velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora splitsko-makarske nadbiskupije kojoj sam osobno posebno privržen. Dopustite mi da Vam čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio Sveti otac papa Franjo i zaželim da svoju službu obavljate na zadovoljstvo svih vjernika koji su, uz nadbiskupa Marina Barišića, i u Vama dobili čestitog zaštitnika i zagovornika”, stoji u Plenkovićevoj čestitki nadbiskupu Kutleši.

Biskupu mostarsko-duvanjskom te Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanske biskupije Petru Paliću pak poručio je kako je siguran da će “svojom brigom i velikim iskustvom i u Mostaru, na zadovoljstvo svih, svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje”.

“Želim Vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te njegovanje kršćanskog identiteta”, istaknuo je premijer Plenković.

Dosadašnji Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, te će biti nasljednik nadbiskupa Marina Barišića, a dosadašnji hvarski biskup Petar Palić naslijedit će biskupa mostarsko-duvanjskog i Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskog Ratka Perića.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Veseli me činjenica da je Andrej Plenković shvatio da bi ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i njegovo pripajanja Ministarstvu obrane bila loša odluka. Odluka sa nesagledivo štetnim posljedicama. Oslabio bi Ministarstvo obrane, a jednako tako dao lošu poruku o skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji.

Drago mi je što smo uspijeli i sačuvali Ministarstvo hrvatskih branitelja i prvi ukazali na štetne posljedice odluke o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja. Argumentirano i stručno sam nastojao ukazati premijeru zašto mu je ta odluka loša i štetna.

Vesli me činjenica da Andrej Plenković počinje prihvaćati stručne, argumentirane i dobronamjerne polemike, nadam se da će mu stručne podloge i donošenje odluka na njima obilježiti novi mandat. Svim koji su me kritizirali da samo pišem o tom problemu, a ništa ne činim, poručujem da mi je drago što su se prevarili, posebice onima što ne žele prihvatiti činjenice i argumente.

Javna riječ, utemeljena na argumentima ima svoju snagu. Hvala svima koji ste me podržali, zajedno smo jači.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije