Broj ilegalnih migranata u BiH veći 350 posto, svi žele do Hrvatske i EU

Foto: Emigranti u Lici

Od početka ove godine značajno je povećan broj migranata koji ilegalno ulaze u Bosnu i Hercegovinu pokušavajući preko Hrvatske stići do ostalih država članica Europske unije, a samo u posljednja tri tjedna policija je pronašla i privela njih četrdeset, upozorila je u utorak Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

U priopćenju dostavljenom lokalnim medijima iz te službe navode kako u BiH pristiže sve više državljana zemalja visokog migracijskog rizika, a bosanskohercegovačke agencije za provedbu zakona provode mjere s ciljem njihova deportiranja u zemlje iz kojih su došli. Takav je slučaj i s 40 osoba koje su trenutačno u imigracijskom središtu kod Sarajeva i za sve njih donesene su mjere protjerivanja.

Ilegalni migranti koji u sve većem broju stižu u BiH su iz Alžira, Libije, Pakistana, Maroka ili je pak riječ o državljanima Turske i Albanije koji zlorabe bezvizni režim putovanja u BiH. Ilegalne migrante policija je otkrila na području Trebinja, Doboja, Ljubuškog i Bihaća.

Prema podacima kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH, tijekom prvih devet mjeseci ove godine u toj je zemlji otkriveno ukupno 605 ilegalnih migranata.

Svi oni su nakon provedenog zakonskog postupka stavljeni pod nadzor ili su vraćeni u zemlju iz koje su ušli u BiH. Ti su pokazatelji dramatično povećani u odnosu na 2016. i to za čak 350 posto, jer su prvih devet mjeseci te godine u BiH ilegalno ušla 173 migranta.

U usporedbi s 2016. godinom povećan je i broj državljana Turske, Albanije i Kosova, vraćenih u BiH iz Hrvatske temeljem sporazuma o readmisiji.