Povezite se

Vijesti

Brodotrogir u predstečajnom postupku

Objavljeno

-

Trgovački sud u Splitu otvorio je predstečajni postupak nad Brodotrogirom d.d. te je za povjerenika u tom postupku imenovao Zdravka Tešića iz Ogulina. Na dan predaje prijedloga za predstečaj račun Brodotrogira je bio u blokadi do 60 dana, uz iznos evidentiranih neizvršenih obveza od 4,03 milijuna kuna.

Vjerovnici su pozvani da u roku od 21 dan prijave svoje tražbine nadležnoj jedinici Financijske agencije, a ročište radi ispitivanja tražbina održat će se 10. srpnja.

Inače, Brodotrogir je 8. ožujka podnio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, ali je Sud tada zatražio dopunu jer nije bio dostavljen i plan restrukturiranja.

Taj je plan sada dostavljen i objavljen na e-oglasnoj, a pokazuje da je Brodotrogir d.d. u vlasništvu (95,24 posto) Kermas energije, tvrtke kojoj je vlasnik Danko Končar, te da je krajem veljače zapošljavao 84 radnika.

Brodotrgoir d.d. u stopostotnom vlasništvu ili 51-postotni udio ima u 12 tvrtki, a grupa zapošljava oko 700 radnika.

Među najvažnijim tvrtkama kojima je stopostotni vlasnik Brodotrogir d.d. je Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., u kojoj je i ostala brodograđevna djelatnosti. I Hrvatska je brodogradnja Trogir 20. ožujka predala Trgovačkom sudu zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe, ali je pozvana da taj prijedlog dopuni, i to financijskim izvješćima i planom restrukturiranja.

Brodotrogir je prošao proces restrukturiranja u kojemu je Danko Končar i postao većinski vlasnik trogirskog škvera, a tim programom iz 2012. Brodotrogir d.d. je postao nositelj korporativnog upravljanja i preuzeo je samo uslužnu djelatnost za svoja povezana društva te troškove (npr. održavanja, energetike, računovodstveno-financijske, poslove zaštite, nadzora nad gradnjom, marketinga i sl.) vezane uz povezana društva.

“Tvrtka Brodotrogir d.d. pokreće predstečajni postupak radi pristizanja nenaplativih potraživanja i nelikividnosti poslovanja te blokade poslovnog računa. Daljnja blokada računa uzrokovala bi dugoročnu nelikvidnost što bi nedvojbeno imalo dalekosezne negativne posljedice za nastavak poslovanja, a u konačnici bi vjerojatno dovelo i do prekida poslovanja, odnosno stečaja”, navodi se u planu restrukturiranja.

Kako iz Brodotrogira navode u planu restrukturiranja, na financijske su probleme u toj krovnoj tvrtki utjecali pad prihoda i nelikvidnost u povezanim društvima. “Brodotrogir d.d. je kao krovno poduzeće za finaciranje procesa proizvodnje i ulaganje u povezana društva osiguravao pozajmice od vlasnika (Kermas energija) u iznosu 91,7 milijuna kuna za financiranje troškova procesa povezanih društava”, navodi se u planu.

Po podacima iz plana, od ukupnih potraživanja Brodotrogira, koja su krajem veljače iznosila 187,4 milijuna kuna, najveći se dio, 139,4 milijuna kuna, odnosi na potraživanja od povezanih društava.

Ukupne obveze Brodotrogira su krajem veljače iznosile 303,99 milijuna kuna, od čega je manji iznos dospio 32,34 milijuna kuna, dok je nedospjelo 269,7 milijuna kuna.

“Obveze prema PBZ-u te s osnove pozajmica od vlasnika prema arbitražnom sporu iznose 262,4 milijuna kuna te nisu dospjele do 28. veljače 2019. Zbog problema s naplatom svojih potraživanja društvo ima problema u servisiranju obveza prema dobavljačima u iznosu 28,4 milijuna kuna, obveza za poreze, doprinose i sl. davanja u iznosu 10,3 milijuna kuna, obveze prema radnicima u iznosu od 900 tisuća kuna”, navodi se.

Na prioritetne tražbine radnika te obveze prema državi predstečajni postupak ne bi imao utjecaja te bi se one ispunile sukladno zakonu, napominje se u planu.

Naime, predmet plana restrukturiranja i predstečajne nagodbe bili bi isključivo vjerovnici iz skupine financijskih institucija te vjerovnici s neosiguranim i drugim tražbinama – dobavljači, Kermas energija i konzorcij stranaka u arbitraži.

Na njih se odnosi i najveći dio obveza – prema Privrednoj banci Zagreb 92,4 milijuna kuna, Kermas energiji 91,7 milijuna kuna, konzorciju stranaka u arbitraži 78,06 milijuna kuna, dobavljačima 28,4 milijuna kuna.

Planom je predviđeno je da se obveze prema PBZ-u plate u stopostotnom iznosu, ali kroz reprogram, uz poček do kraja ove godine i potom polugodišnje plaćanje u 10 godina. Moguće je i da se te obveze PBZ-a “prenesu Kermas energiji, koje je spremno pristupiti dugu”, a ona bi se podmirile kao i ostale obveze prema Kermas energiji.

Za vjerovnike s neosiguranim i drugim tražbinama – dobavljači, Kermas energija i konzorcij stranaka u arbitraži – kao prva mjera je predviđen prijeboj međusobnih potraživanja ako su oni ujedno i dužnici, otpis 70 posto duga te plaćanje 30 posto duga s počekom do kraja ove ili kraja 2021. godine i kroz osam godina.

Tako bi primjerice vlasnik Brodotrogira, Kermas energija, otpisao 70 posto svoje ukupne tražbine ili 64,2 milijuna kuna, a preostalih 27,5 milijuna kuna bi se podmirilo reprogramom, uz poček otplate tri godine i plaćanje kroz osam godina.

Konzorcij stranaka iz arbitraže bi od ukupno 78,06 milijuna kuna otpisao 54,6 milijuna kuna, a uz reprogram, poček i isplatu kroz osam godina naplatio 23,4 milijuna kuna.

I dobavljačima, čije su ukupne tražbine 28,4 milijuna kuna, bi bio ponuđen prijeboj, otpis 70 posto duga (19,9 milijuna kuna) te naplata preostalih 30 posto (8,5 milijuna kuna) uz poček i kroz osam godina.

“Nakon provedenih mjera financijskog restrukturiranja, društvo će otpisati potraživanja u iznosu 66,56 milijuna kuna te obveza u iznosu 138,73 milijuna kuna”, navodi se uz ostalo u planu.

Plan predviđa i mjere operativnog restrukturiranja, pri čemu se izdvajaju i nove usluge – naplata parkirališta, kao i novi najmovi poslovnih prostora, alata, opreme i sl.

Time, kao i povećanjem profitabilnosti kroz racionalniji segment nabave, kroz smanjenje korištenja tuđih usluga, smanjenje troškova zaposlenih (u ovoj godini se planira smanjenje za 20 radnika) i sl., planira se povećati godišnju profitabilnost za ukupno 6,04 milijuna kuna.

U planu se također napominje kako se potencijalni dug po sudužništvima po kreditima i leasingu u iznosu od 355,2 milijuna kuna prema PBZ-u, Unicredit leasing Croatia te HBOR-u, a za kredite i leasinge povezanim društvima Servisnom centru Trogir, Kairos Shipppingu I i Kairost Shippingu II, nije prikazan u bilanci na dan 28. veljače jer u Brodotrogiru smatraju da neće biti pozvani na njihovo plaćanje budući se te obveze redovito plaćaju i osigurane su sredstvima osiguranja samih klijenata dužnika. “Programom restrukturiranja nastojat ćemo obveze po sudužništvu kod banaka i financijskih institucija po kreditima i leasingu povezanim društvima skinuti”, napominju iz Brodotrogira.

Vijesti

Brojni stranački dužnosnici na kongresu EPP-a u Zagrebu

Published

on

Dodao

Europska pučka stranka(EPP) na kongresu u Zagrebu izabrala je odlazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj stigli su šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra. Uz Tuska, u Zagrebu su i odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na kongresu EPP-a u Zagrebu uz vodstvo HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića nazočili su i brojni visoki državni dužnosnici, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici.

Na Facebooku je objavljena fotografija na kojoj se uz najmoćniju političarku svijeta Angelu Merkel nalaze državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, saborska zastupnica Željka Josić, dožupan sisačko-moslavački Ivan Celjak, gradonačelnci Kutine i Novske, Zlatko Babić i Marin Piletić, načelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan… uz poruku “Dobro došli u Zagreb, gospođo Merkel!”.

EPP kongres danas nastavlja s radom, a na rasporedu je izbor potpredsjednika i blagajnika najveće europske političke stranke te obraćanje lidera.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U Hrvatskoj počela epidemija gripe

Published

on

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su kako je u Hrvatskoj počela epidemija gripe. 

Virusolog iz Nacionalnog centra za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Draženović rekao je za Hinu da su dva slučaja zabilježena u Zagrebu i dva u Splitu te da je kod svih detektiran virus tipa A. Dodao je da je riječ o osobama između 10 i 30 godina, bez komplikacije bolesti.

S obzirom na to da su iz dva različita mjesta, možemo reći da je to početak epidemije koja se obično javlja krajem studenoga i početkom prosinca, a njezin vrhunac očekuje se u prosincu i siječnju, rekao je Draženović. 

Prije je rekao kako se i ove godine može očekivati nekoliko desetaka tisuća oboljelih od gripe, ali i više smrtnih slučaja.  

“Ohrabruje to što se pojavnost gripe smanjuje kod starijih od 65 godina jer se oni više cijepe, ali zato raste kod djece koja se malo cijepe, i to je dokaz koliko je cijepljenje korisno”, rekao je Draženović.

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo u tijeku je cijepljenje protiv gripe, a ponajprije se trebaju cijepiti stariji od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno.

Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a prvi put je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone, rekli su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Prijedlog: Preimenovati Hrvatski institut za povijest u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana

Published

on

Izvor: licegrada.hr

Skupina istaknutih hrvatskih intelektualca predložila je da se Hrvatski institut za povijest u Zagrebu o 20. obljetnici smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja tog instituta dr. Franje Tuđmana preimenuje u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana.

Prijedlog su u srijedu poslali predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatskog instituta za povijest Anti Nazoru, ravnatelju tog instituta Gordanu Ravančiću te predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću.

Potpisnici: Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana 

“Molimo Vas da podržite i usvojite ovaj prijedlog jer smatramo da Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana. Najbolja prilika za to imenovanje je sada pred nama, da se naime time obilježi 20.obljetnica njegove smrti. Predlažemo da se Hrvatski institut za povijest u Zagrebu preimenuje u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana”, istaknuli su potpisnici – akademici Ivan Aralica, Nenad Cambi, Andrej Dujella, Dubravko Jelčić, Ivica Kostović, August Kovačec, Vladimir Paar, Stanko Popović i Davorin Rudolf te dr. sc. Mira Kolar, prof. dr. sc. Agneza Szabo i prof. em. dr. sc. Mirko Valentić.

Uz prijedlog, podsjećaju da je akademik Franjo Tuđman, doktor povijesnih znanosti, istaknuti hrvatski znanstvenik i hrvatski državnik, 1961. u Zagrebu utemeljio Institut za historiju radničkoga pokreta i bio njegov direktor i znanstveni voditelj. Taj institut, dodaje se, poslije je nazvan Hrvatski institut za povijest.

Također, istaknuto je, akademik Franjo Tuđman bio je utemeljitelj i predsjednik HDZ-a, glavni politički i vojni strateg uspostave neovisne, suverene i demokratske Republike Hrvatske i njezin prvi predsjednik. Bio je i zapovjednik oružanih snaga – Hrvatske vojske Republike Hrvatske, pokretač i voditelj organizirane obrane Republike Hrvatske, njezina međunarodnoga priznanja, pobjede u Domovinskom ratu te očuvanja cjelovitosti Republike Hrvatske u njezinim međunarodno priznatim granicama.

(Hina) pp/xipet ybdj

Ucitavanje vijesti

Najčitanije