Brodosplit traži nekoliko stotina radnika

foto HINA/ Brodosplit

Brodosplit je zbog povećanog opsega posla zatražio od kooperantskih tvrtaka da do kraja godine iz inozemstva angažira nekoliko stotina radnika, pretežito zavarivača, cjevara i brodomontera, izvijestili su u četvrtak iz tog brodogradilišta.

“Mi nemamo nikakvih predrasuda odakle dolaze radnici, važno nam je da kod nas rade vrhunski zavarivači, brodomonteri i cjevari kako bismo ugovorene novogradnje mogli završiti kvalitetno i unutar ugovorenih rokova”, rekao je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

U Brodosplitu trenutačno radi više od dvije tisuće radnika te još nekoliko stotina radnika iz svih krajeva svijeta u kooperantskim tvrtkama, ovisno o trenutačnim potrebama za određenim strukama, kako bi se ugovoreni poslovi odradili što kvalitetnije i u roku.

“Nekada je u brod bilo ugrađeno više od 50 posto sati rada zaposlenih u kooperantskim tvrtkama, a danas je taj postotak znatno manji, svega 15-ak posto. Međutim, kako raste proizvodnja, tako rastu i naše potrebe za dodatnim radnicima i zbog različitog intenziteta ugovorenih poslova povremeno trebamo više kvalitetnih proizvodnih radnika”, stoji u priopćenju.

U brodogradnji godinama nedostaje kvalificirane i kvalitetne radne snage. Među ostalim, za to je kriv obrazovni sustav koji ne prati potrebe gospodarstva, ocijenili su iz Brodsplita.

U Brodosplitu svakog radnika koji je otišao u inozemstvo prije 30.lipnja 2018. a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od njihovih poduzeća, uz obvezu da u Hrvatskoj ostane najmanje pet godina, daruju s bruto iznosom od 7500 kuna.

Svakoj zaposlenici u njihovim poduzećima na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme daju ugovor na neodređeno vrijeme u slučaju trudnoće i rodiljinog dopusta, navode u priopćenju.

“Našim zaposlenicima za svako novorođeno dijete isplaćujemo bruto pet tisuća kuna, a u slučaju da oba roditelja rade kod nas – iznos se udvostručuje. Roditeljima troje i više malodobne djece dajemo poseban mjesečni doplatak od 200 kuna za treće i svako sljedeće dijete”, ističe se u priopćenju i dodaje da to tijekom odrastanja i podizanja djece iznosi oko 40.000 kuna po roditelju, tj. 80.000 kuna ako su oba roditelja kod njih zaposlena.

Ako dijete redovito studira, dobna se granica pomiče s 18 na 22 godine ili do kraja studija. Bolesnoj djeci zaposlenika doniraju novac za dodatne troškove liječenja, a sponzoriraju i kulturno-umjetničke i športske klubove u kojima djeca aktivno sudjeluju.

Osim toga, svakom radniku prošle godine isplaćeno je dodatnih 7500 kuna neto kroz božićnicu, regres, dar za dijete, stoji u priopćenju Brodosplita.