Povezite se

Vijesti

Brod HRM-a krenuo u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian

Objavljeno

-

Raketna topovnjača RTOP-42 "Dubrovnik"

Brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) RTOP-42 “Dubrovnik” u četvrtak je isplovio iz splitske luke u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba“ te s 32 člana posade 3. hrvatskog kontingenta krenuo u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju.

“Sudjelovanjem u operaciji Hrvatska ratna mornarica daje svoj doprinos zajedništvu i jedinstvu država članica NATO-a te sudjeluje u demonstraciji jedinstvene, praktične i neposredne odlučnosti NATO-a u zaštiti i obrani saveznika”, istaknuo je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli prilikom ispraćaja broda.

Time mornarica i Oružane snage još jednom pokazuju da je Republika Hrvatska odana članica NATO-a na koju partneri i saveznici u svakom trenutku mogu računati, dodao je.

U dijelu operacije naziva Focus Operation brod HRM-a po treći će puta provoditi neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike, a sve s ciljem odvraćanja mogućih ugroza.

Zapovjednik kontingenta kapetan korvete Marinko Majić naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon zahtjevne obuke koju su prošli spremni za zadaću koja ih čeka u Sredozemlju, dok je zapovjednik broda “Dubrovnik”, poručnik bojnog broda Ante Uljević rekao da je sudjelovanje brodova HRM-a u toj operaciji prilog doprinosu Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru.

Brod je već sudjelovao u operaciji Sea Guardian u rujnu 2019., te u brojnim međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Crnoj Gori te Albaniji.

Raketna topovnjača RTOP-42 “Dubrovnik” klase Helsinki duga je 45 metara, širine je 8,9 metara, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvorova.

Brod je namijenjen za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Brod provodi namjenske zadaće i u složenijim uvjetima, na otvorenom moru, prilazima i u međuotočnom području, ograničeno protupodmorničko djelovanje te prekrcaj na sumnjivi brod u sklopu nadzora pomorskog prometa.

Naoružan je s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvije puškostrojnice PKT za blisku zaštitu.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije