Brnabić: Srbija jednostrano povlači odluku o protjerivanju crnogorskog veleposlanika

Srbijanska premijerka Ana Brnabić priopćila je u nedjelju da će službeni Beograd jednostrano povući recipročnu odluku o protjerivanju veleposlanika Crne Gore, nakon što je prethodno Ministarstvo vanjskih poslova u Podgorici nepoželjnom osobom proglasilo veleposlanika Srbije.

“Konvencije su važne, ali život je važniji. Došlo je vrijeme za prijateljstvo s Crnom Gorom”, rekla je novinarima Brnabić nakon sastanka u nedjelju navečer s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem.

“Predsjednik Vučić pozvao je mene i ministra Selakovića na razgovor da se konzultiramo oko odluke vlade. On razumije i podržava ovu odluku, jer je sukladna Bečkoj konvenciji i protokolima. Rekao nam je da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo s Crnom Gorom važniji”, istaknula je Brnabić.

Ona je najavila da će Srbija “još večeras” jednostrano povući svoju odluku o protjerivanju crnogorskog veleposlanika, navodeći da su se o toj odluci konzultirali i s “predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori” koji su je podržali.

Srbija je u subotu, pozivajući se na Bečku konvenciju, nepoželjnom osobom proglasila veleposlanika Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića, uzvrativši istom mjerom na prethodni potez Crne Gore koja je, nekoliko sati ranije, proglasila nepoželjnim srbijanskog veleposlanika Vladimira Božovića, zatraživši od njega da napusti Crnu Goru.

Podgorica je srbijanskom veleposlaniku zamjerila što je Podgoričku Skupštinu, koja je 1918. odlučila da se Crna Gora pripoji Srbiji, nazvao “oslobođenjem“ i “slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.

Crnogorska vlada smatra da je ta skupština bila nelegalna i nelegitimna, te da je Božović svojom izjavom “omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”.