Brnabić: Granična pitanja u regiji zatvoriti izravnim bilateralnim sporazumima

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić pozvala je u četvrtak na brže rješavanje otvorenih graničnih pitanja među državama nastalim na području bivše Jugoslavije kroz obvezujuće međusobne sporazume umjesto arbitražom, ističući kako problemi koji postoje u odnosima između Hrvatske i Slovenije pokazuju da je takvo rješenje bolje i kvalitetnije.

Brnabić je ovo kazala na Jahorini, gdje je kao gost sudjelovala na godišnjoj konferenciji što su je organizirale udruge ekonomista Republike Srpske i Srbije, a istaknula je kako je rješavanje graničnih pitanja jedan od ključnih čimbenika bitnih za stabilnost regije, a time i za privlačenje inozemnih investicija odnosno gospodarskog napretka u cjelini.

“Bez zatvorenog pitanja granica ne možemo imati stabilnu regiju”, kazala je Brnabić.

Po njezinu sudu bilateralni sporazumi puno su bolji od arbitraže, no uvjet za to su iskrenost i odlučnost. Brnabić je istaknula kako je želja vlasti u Beogradu da što prije postigne sporazum o graničnoj crti sa susjednim državama poput Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Srbijanska je premijerka kazala kako je spor kojega Hrvatska i Slovenija imaju oko granične crte u Savudrijskoj vali upozorenje o tome kako u praksi izgleda međunarodna arbitraža “na balkanski način” pa je taj primjer, kako je istaknula, dovoljno jasno upozorenje kako bi trebalo izbjegavati primjenu takvog mehanizma te inzistirati na postizanju obvezujućih sporazuma u izravnim pregovorima zainteresiranih država.

Brnabić je kazala i kako Srbija želi učiti na pozitivnim primjerima drugih država okruženja ističući kako je od Hrvatske preuzela važna iskustva, bitna za suzbijanje “sive ekonomije” na sezonskom tržišu rada.

Srbijanska premijerka je pozvala druge države regije da još jednom ozbiljno razmisle o inicijativi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za uspostavu neke vrste carinske unije kojom bi se osiguralo brži protok roba i smanjili nepotrebni troškovi.

Istaknula je kako se na jugoistoku Europe danas izdvajaju velika ulaganja u poboljšanje prometne infrastrukture, no sve je to beskorisno ukoliko će pri prijevozu roba čekanja na granicama i dalje trajati satima i danima.

“Jedno s drugim ne ide”, kazala je Branabić ističući kako je carinsko povezivanje ono što svima donosi dobrobiti.

I član Predsjednštva BiH Dragan Čović istakao je potporu Vučićevoj inicijativi uz konstataciju kako regionalna suradnja ne znači samo energetsko i prometno povezivanje.

“Jedini je put naše približavanje i integriranje kako bi zajednički odgovorili na iskušenja otvorenog tržišta”, kazao je Čović. (H)