Brleković: ‘Navijači Panathinaikosa osigurali su karte za Dinamove dečke, njih 120, tučnjava je bila dogovorena’

Screenshot/N1.

Ivan Brleković, odvjetnik i bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, komentirao je za N1 televiziju sukob hrvatskih i grčkih navijača u Grčkoj.

Najprije je pohvalio predsjednika Zorana Milanovića, koji je u više navrata javno kritizirao uvjete u grčkim zatvorima u kojima se nalaze zatvoreni hrvatski državljani.

“Iznenađen sam retorikom Milanovića i zapravo mi je puno toga uzeo što sam ja mislio reći. Mislim da još samo nedostaje da Grci otvoren jedan logor i da ih sve pobacaju unutra. Grčka je članica Europske unije i ovakvo ponašanje je šokantno za mene”, kazao je uvodno.

Objasnio je potom što se, prema njemu, dogodilo u Grčkoj.

“U Ateni postoje tri najmoćnija grčka kluba, AEK, Panathinaikos i Olympiakos. Oni se mrze između sebe u punom jačem intenzitetu nego što je to shvatljivo za naše prilike. Gotovo da nema godine da nema mrtve glave među navijačima. Sad usložnjava situaciju što su se Dinamovi navijači pobratomili s navijačima Panathinaikosa. Prije nekog vremena su AEK-ovi navijači natukli Panathinaikosove”, počinje.

“UEFA je zabranila Dinamovim navijačima dolazak na stadion. U takvim situacijama je uobičajena pojava da oni s kojima su u dobrim odnosima, u ovom slučaju Bad Blue Boysi i navijači Panathinaikosa, osiguraju karte za gostujuće navijače. Po mome mišljenju, navijači Panathinaikosa osigurali su karte za Dinamove dečke, njih 120, koliko ih je otišlo dolje. Tu tezu potkrepljuje i činjenica da su Panathinaikosovi navijači osigurali Dinamovima i smještaj. Što su zauzvrat Boysi trebali napraviti? Gledati utakmicu i naklepati AEK-ove navijače. Evidentno je da je tučnjava bila dogovorena”, dodao je.

Brleković smatra da ovaj incident ne bi dobio toliku medijsku pažnju da nije za posljedicu imao preminulu osobu. “Dogodilo se nešto nepredviđeno, a to je mrtva glava, koja je preokrenula situaciju. Nemojmo zaboraviti da je sljedeći dan došlo do tučnjave u Kopenhagenu, dakle u civiliziranoj Europi. Isti dan su se mlatili i na Cipru. Samo što tamo nije bilo mrtve glave, a onda sav fokus pada na ovaj tragični događaj u Ateni”, govori.

Gost N1 televizije smatra da za ubojstvo nije kriv navijač Dinama.

“Ja mislim da je počinitelj grčki navijač i da Grci pokušavaju na neki način odgovornost na hrvatskog navijača. Sad kad to ne ide, sad će se na neki način pokušavati odugovlačiti”, govori, objašnjavajući potom svoj stav. “Ja sam blizak bio s Boysima, oni imaju svoj kodeks ponašanja. Nož i letve s čavlima aposlutno nisu u kodeksu ponašanja, a, uostalom, glupo bi bilo pomisliti da bi jedan navijač Dinama u Atenu nosio letvu s čavlima kad mu ju tamo može dati navijač Panathinaikosa”, dodao je.

Šokiran je, kazuje, grčkim vlastima.

“Grčki istražitelji su jedva dočekali da naši dečki iz Zagreba dođu dolje. Gotovo svako kolo je dolje neki incident među navijačima. Oni su išli mijenjati i zakon. Ovo im je došao kao kec na deset, da se sad tu pojave neki divljaci, balkansko pleme je došlo dolje u Grčku, u grčku kolijevku civilizacije. To je bila sjajna prilika grčkoj policiji i vlastima da pokažu svoje mišiće”, smatra.

Ključnim u cijeloj priči smatra i da se ustvrdi tko su pravi organizatori puta Bad Blue Boysa u Grčku. “Da sam sudac, ja bih im (op.a. organizatorima puta) sudio na 20 godina. Veliko zlo su nanijeli tim mladim dečkima. Dobili su batine od policije, a sad su u grčkim zatvorima, za koje se zna što su i kakvi su. Mislim da bi hrvatske vlasti trebale inzistirati na pravednom suđenju”, govori.

Kazao je i kakve on posljedice očekuje za Dinamo.

“Mnogima u Europi nije drago da je Dinamo u 30-ak najboljih klubova u Europi po rang-listi i mnogima nije u interesu da Dinamo igra Ligu prvaka. Njima više paše da u Ligi prvaka budu engleski, njemački, takozvana civilizirana, zapadna Europa. Zato i je izmišljena Konferencijska liga, takozvana liga za bedaka”, kazao je.

“Dinamo hoda po rubu. Ne daj Bože da se dogodi neki incident, mislim da bi Dinamo bio izbačen iz europskih natjecanja. Sigurno da će UEFA drastično kazniti Dinamo za ovo što se dogodilo, iako nema nikakve direktne veze između Uprave kluba i odlaska navijača. Međutim, Uprava je trebala više raditi s navijačima. Više ih zvati, zvati dečke i govoriti im da ne idu dolje jer će učiniti ogromnu štetu klubu”, dodao je.

Ogorčen je ponašanjem Uprave AEK-a. “Meni je od prvog dana bilo jasno da će se tako ponašati. Ova utakmica i revanš su u startu teški 27 milijuna eura. Dinamo ako uđe u Ligu prvaka, zaradio je u tih 180 minuta 27 milijuna eura”, objašnjava.

Obrušio se potom i na Dinamovu Upravu.

“Dinamo je igrački klub za Ligu prvaka, imaju dobrog trenera. Ali ovo što se događa u Dinamu nakon skandalozne skupštine… prema tome aposlutno ne zaslužuje igrati međunarodna natjecanja. Dinamu ne funkcionira Skupština, nema Izvršnog odbora, nema Nadzornog odbora. Većina članova je nelegalno, protuzakonito izabrana. U Dinamu i danas bitnu ulogu imaju ljudi koji su kažnjeni za kriminal i to je apsurdno. Predsjednik kluba se već mjesecima ne usuđe sazvati skupštinu jer nema većinu da bi ostao na vlasti”, govori Brleković.

“Međutim, dobrim dijelom je takvo stanje u Dinamu zahvaljujući pomoći određenih državnih organa i tijela. Prije svega gradskog Ureda za opću upravu, a još više i poglavito – sportske inspekcije. Iza svega toga stoje opake i prljave namjere da se Dinamo najprije sroza, a onda da ga se privatizira na hrvatski način. Nadam se da nećemo dozvoliti da se određeni meštri i majstori na ovako jedan jeftin, podmukao način dokopaju Dinamo. Dinamo je opće dobro i nacionalno bogatstvo hrvatskog naroda”, dodao je.

Otkrio je potom i svoje moguće sljedeće korake.

“Ja sam pravni savjetnik nekih koji su brutalno izbačeni iz kluba bez ikakvog postupka, kao u najcrnija staljinistička vremena. Ozbiljno razmišljam da predložim tim ljudima da internacionaliziramo taj problem, a to je odlazak na FIFA-in etnički kominitet. S druge strane, teško mi je kao patriotu i čovjeku koji voli ovaj grad i narod, teško mi je cinkati svoju vladu i svoju zemlju. Ali ako bude bilo potrebno, morat ćemo i to napraviti”, zaključio je za N1 televiziju.

Povezane vijesti