Brković: Podaci su točni, manje od 79 posto Hrvata se izjasnilo kao katolici

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković ustvrdila je u petak da su podaci o vjeri Popisa 2021., koji pokazuju da se manje od 79 posto Hrvata deklariralo kao katolici, relevantni i točni, te vjeruje da će se sve nedoumice razriješiti kad svi podaci budu obrađeni.

“Popis stanovništva je proveden profesionalno i stručno. Zadatak Državnog zavoda za statistiku je provesti Popis savjesno i odgovorno. Mi smo to i napravili, i svi podaci koje smo jučer objavili su relevantni i točni”, rekla je Brković gostujući u središnjem dnevniku HRT-a.

Naglasila je da su podaci objavljeni u četvrtak službeni, kao i da je objavljena isključivo jedna tablica, dok je druga tablica “radna verzija koju je Zavod koristio u obradi”. DZS će poduzeti pravne radnje kako bi zaštitio svoj integritet i vjerodostojnost i utvrdio odakle su se pojavili napisi u medijima o dvije tablice koje, kako je rekla, “zapravo nikada nisu ni postojale”.

Što se tiče podataka koji odudaraju, konkretno vezano uz primjer Zmijavaca, gdje je prema popisu iz 2011. bilo 98 posto katolika dok novi popis pokazuje da ih je tek 36 posto, Brković je ponovila kako DZS stoji iza svakog službenog podatka “jer su oni točni i relevantni”.

Odstupanja je objasnila činjenicom da je po prvi puta popisnicima bilo omogućeno da se otvoreno izjasne o pripadnosti vjeri, gdje se ukupno 3.057.000 Hrvata izjasnilo katolicima, odnosno, nešto manje od 79 posto građana RH.