Brkić: Stalno moramo ponavljati činjenicu da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Potpredsjednik sabora i  zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kazao je, u utorak pred Banskim dvorima, da se stalno mora ponavljati “činjenica da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija” i da razumije reakciju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, no i da se problemi moraju rješavati razgovorom.

Penava je u ponedjeljak, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, rekao da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”.

Brkić je iskazao razumjevanje na Penavinu reakciju i rekao kako držane institucije moraju uraditi sve da se zločinci privedu pravdi i da se to riješi.

“Razumijem Penavu jer on svaki dan živi s tim, svaki dan sluša žrtve zločina i svaki je dan suočen s njihovim iskazima. Isto tako sam naglašavao da probleme moramo rješavati razgovorom, a i premijer Andrej Plenković je najavio da će razgovarati s Penavom te se nadam da će se to riješiti”, rekao je.

Brkić je istaknuo da “stalno moramo ponavljati činjenicu, i biti svjesni povijesne istine, da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija”. Podsjetio je na Vukovar, posebno kao mjesto posebnog pijeteta, kao i Škabrnju i druga mjesta u Hrvatskoj koja su bila izložena agresiji.

Upitan da prokomentira Plenkovićevu izjavu da se politika HDZ-a kreira u Zagrebu i da je ne kreira Penava, uključujući i odluke s kim se ide u koaliciju, Brkić je rekao da je suradnja s nacionalnim manjinama već dvije godine na snazi.

“Suradnja s nacionalnim manjinama već dvije godine je na snazi i na sceni te ne vidim što se to posebno dogodilo, a posebno danas na 27. obljetnicu od priznanja Hrvatske i 21. godinu od mirne reintegracije Podunavlja”, kazao je.