Brkić održao Bernardiću i oporbi lekciju iz demokracije

Otkrivanje detalja iz ugovora o roll-up kreditu Agrokoru bila je glavna tema saborske rasprave jučer, a i danas je. Situaciju oko Agrokora uoči sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost komentirao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je jučer najavio pokretanje procedure za opoziv Vlade. A na Odboru je glavnu riječ vodio Milijan Brkić.

“Zašto je Knighthead ušao u ovakav ugovor? Zato jer je siguran da će kasnije zbog zakona i roll-up modela da će dobiti kompletan iznos. O tome se ovdje radi, to je trgovina na povlaštenim informacijama. To je kazneno djelo. Nemojmo mistificirati stvari. Kao što je gospodin Vlaho Orepić rekao, vjerojatno je mnogima neugodno jer ste vi zastupnici HDZ-a kompletno povjerenje sve stavili na povjerenika kojeg zapravo ne znate. A javnost ima pravo i mora znat što se tamo gođa. Tko je dao pravno mišljenje Ramljaku kad je dao upravljanje lešinarskom fondu?”, rekao je Bernardić.

Bernardiću je na sjednici Odbora odgovorio HDZ-ov Milijan Brkić, a imao je poruku i za bivše ministre unutarnjih poslova Ranka Ostojića i Vlahu Orepića.

“Iznenađuje me način rada ovog Odbora za kojeg sam cijenio da ćemo se držati načina rada jer vi, predsjedniče (Ranko Ostojić) poznajete sigurnosni sustav i mislio sam da ćemo bar mi izbjeći politikanstvo. To je vaša odluka i vaše pravo. Isto tako je pravo da svi govorimo svoj stav, ali trebamo se baviti nadležnošću odbora, a to je nacionalna sigurnost. Ne znam jeste li dobili kakva izvješča iz nekih kompanija ili ste sazvali sjedicu kao još jednu političku pozornicu”, rekao je Brkić na početku.

“Žao mi je što neke kolege ne mogu shvatiti da su u opoziciji, što neke kolege neke imaju pošast sinkope i zaboravljaju neke stvari, što su radili i za što su bili odgovorni. Ono što sam rekao, sve vlade kroz povijest, i HDZ i SDP su itekako involvirane u rad Agrokora, a ova Vlada je prva rekla dosta, da nećemo više biti bankomat Ivici Todoriću.

Vi ste Ostojiću bili ministar, i vi Orepiću, pa ne znam da ste se pretrgali informacijama i istragama na koje se sad pozivate. Ja sam se nagledao generala poslije bitke i onih koji imaju naknadnu pamet. Nemojte ovaj Odbor miješati s istražnim povjerenstvom, ciljevi su 90 posto precizirani od strane vas, kolega iz SDP-a, nemojmo hrvatskoj javnosti prodavati maglu.

Kao prvi cilj ste stavili da se istražuje vrijeme od postanka kompanije, gospodine Bernardiću, ako ne znate dat ću vam da pročitate. Sva povjerenstva imaju isti način rada, kako to da vam do sada nije smetalo, npr. kod Imunološkog zavoda. Što je sad novo, naviknite se na demokraciju, postoji većina i manjina, zakonski akti koji omogućuju naš rad.

Mislim da je ova sjednica sazvana kao pozornica na kojoj ćemo razgovarati politikanski. Da li mi ovdje štitimo javni interes, čiji interes štitimo? Da li mi na ovaj način štimo Agrokor s 27 tisuća zaposlenih, vjerovnike, od koga mi branimo Agrokor, od kojeg naroda? Nemojmo raditi pozornicu i cirkus od Sabora i ovog časnog Odbora”, rekao je Brkić.