Brkić: DORH i MUP dužni istražiti ima li prekršajnih ili kaznenih elemenata u Bunjčevim prijetnjama

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Potpredsjednik Sabora HDZ-ov Milijan Brkić u petak je poručio kako su DORH i MUP dužni pokrenuti postupke te istraže ima li elemenata prekršaja ili kaznenog djela u prijetnjama smrću koje je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac izrekao pripadnicima saborske straže.

Istaknuo je i kako je od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže koji su radili u skladu sa svojim ovlastima.

Brkić koji je predsjedavao sjednicom kada se dogodio incident u izjavi novinarima kazao je da je cijela javnost vidjela eklaktantan primjer kršenja Poslovnika unatoč zamolbama i upozorenjima.

„Pernar se ponašao kako se ponašao, evidentno je kršio Poslovnik kojeg je donio Hrvatski sabor i koji ima snagu zakona. U svakom uređenom sustavu i uređenoj državi postoje pravila i regula koja određuju određeni način ponašanja, pa tako i Poslovnik Hrvatskog sabora. Žalosno je da ono što smo donijeli od doma, a to je kućni odgoj, elementarna pristojnost, odnos prema ljudima, prema svom poslu, prema ljudima koji su nas izabrali, i nažalost, sinoć smo se vidjeli kako su se neki ponašali, ali Bože moj, to je njihov izbor“, poručio je Brkić.

Straža radila u skladu s ovlastima

„Ja sam od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže koji su radili u skladu sa svojim ovlastima, u skladu s Poslovnikom, u skladu s mojim zahtjevom kao predsjedavajućim, ja sam im naložio da udalje kolegu Pernara iz sabornice jer htio nije dragovoljno izaći nakon nekoliko opomena“, pojašnjavao je.

No, dodao je, „bez obzira na to, nadležna državna tijela, i DORH i MUP na osnovu neposrednog zapažanja, na osnovu snimki koje je vidjela cijela hrvatska javnost, mogu pokrenuti postupke i istrage imali li elemenata prekršaja ili kaznenog djela od strane pojedinih saborskih zastupnika“.

Na pitanje hoće li se skidati imunitet Bunjcu, Brkić je kazao da to treba pustiti nadležnim službama, u ovom slučaju, DORH-u. „Ako dođe takav zahtjev, onda će mu se u proceduri skidati imunitet“, napomenuo je.

„Ne treba nitko u ovom slučaju pokrenuti nekakav postupak, nego nadležna državna tijela DORH i MUP u skladu sa svojim ovlastima, dužni su postupiti kao kod svakog drugog građanina, tako i s nama zastupnicima. Dužni su prema svakom građaninu postupati na isti način, pa tako i prema nama, bez obzira što imamo određeni imunitet“, istaknuo je Brkić, dodavši da je Sabor dužan zaštititi svoje službenike i da u Saboru na tome trebaju inzistirati.