Britanski sud u četvrtak se izjašnjava o pitanju pobačaja u Sjevernoj Irskoj

Pixabay

Britanski Vrhovni sud izjasnit će se u četvrtak o tome krši li Sjeverna Irska ljudska prava zabranjujući pobačaj gotovo u potpunosti, a ta bi odluka mogla postati novi kamen smutnje za vladu Therese May, već zapetljane s Brexitom.

Najviše pravosudno tijelo u Ujeidnjenom Kraljevstvu reći će protivi li se sjevernoirsko zakonodavstvo, jedno od najrestriktivnijih u Europi, Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, inkorporiranoj u britansko pravo, kriminalizirajući pobačaj čak i u slučaju silovanja, incesta ili teške malformacije fetusa.

Željno iščekivana odluka bit će donesena dva tjedna nakon referenduma u susjednoj Republici Irskoj gdje su se birači masovno izjasnili u korist liberalizacije pobačaja.

Ta je odluka oživjela zahtjeve o liberalizaciji pobačaja i u Sjevernoj Irskoj, jednoj od četiriju država Ujedinjenog Kraljevstva koja ima snažnu kršćansku tradiciju.

Suprotno ostatku Ujedinjenog Kraljevstva gdje je dopušten od 1967., pobačaj je ondje ilegalan, osim u slučaju da trudnoća prijeti majčinu životu. Prekršiteljicama prijeti kazna doživotnog zatvora, u skladu sa zakonom iz 1861.

“Žene su suočene sa situacijom u kojoj im, ako ih se siluje i žele pobaciti, prijeti zatvorska kazna duža od one koju bi dobio napadač”, zgrozila se zastupnica laburističke oporbe Stella Creasy, u raspravi organiziranoj u utorak u britanskom parlamentu.

Ako suci Vrhovnog suda donesu odluku da je sjevernoirski zakon neusklađen s Konvencijom o ljudskih pravima, njihova odluka mogla bi ojačati pritisak na May, od koje izmjene zakona o pobačaju već traže i oporba i dio njezine stranke.

Njezina je pozicija prilično osjetljiva budući da joj parlamentarna većina ovisi o sjevernoirskoj Demokratskoj unionističkoj stranci, ultrakonzervativnoj stranci koja se protivi pobačaju. (H)