Britanski parlament odbio Johnsonov prijedlog za izbore u listopadu

AppleMark

Britanski zastupnici odbili su prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada, koji je iznio nakon što je parlament blokirao izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada bez sporazuma s Bruxellesom.

Za raspisivanje izbora trebala mu je potpora najmanje 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo za, dok ih je 56 glasalo protiv.

Oporbena Laburistčka dala je nalog svojim zastupicima da budu suzdržani.

“Ovo je prvi put u povijesti kako je vođa  oporbe u glasovanju dao povjerenje Vladi Njezina Veličanstva. Mogu samo nagađati o razlozima njegove neodlučnosti, ali kao očiti zaključak nameće se taj kako on smatra da ne može pobijediti”, komentirao je Johnson odluku oporbenog vođe Jeremyja Corbyna da se suzdrži od glasovanja.

Corbyn je izjavio kako će pristati na prijevremene izbore kada prijedlog o novoj tromjesečnoj odgodi Brexita do 31. siječnja 2020. godine bude prihvaćen u Domu lordova i tako postane zakon, što bi se moglo dogoditi u ponedjeljak. Ipak, Corbyn nije rekao slaže li se s Johnsonovim prijedlogom datuma izbora.

Prema sadašnjoj situaciji postoje dva moguća raspleta, prvi je izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora koji će se dogoditi 31. listopada ili otkazivanje brexita.