Britanska ministrica unutarnjih poslova podnijela ostavku zbog skandala oko useljenika

Britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd podnijela je ostavku pod pritiskom kritika upućenih vladi premijerke Therese May oko slučaja karipskih useljenika koje se pogrešno označilo kao ilegalne imigrante.

Glasnogovornik premijerke May nije bio dostupan za komentar, ali je vladin dužnosnik koji je želio ostati anoniman potvrdio BBC-jevo izvješće da je ministrica Rudd podnijela ostavku.

Britanski ministri posljednja se dva tjedna nalaze usred skandala nakon što su neki potomci takozvane “generacije Windrush”, pozvane u Britaniju kako bi popunila nedostatak radne snage u razdoblju između 1948. i 1971. godine, označeni kao ilegalni imigranti.

Skandal je zasjenio summit Commonwealtha u Londonu i izazvao pitanja oko šestogodišnjeg mandata Therese May na mjestu ministrice unutarnjih poslova prije nego je nakon referenduma o Brexitu 2016. preuzela položaj predsjednice vlade.

Rudd se našla suočena s opetovanim zahtjevima oporbenih Laburista da podnese ostavku zbog svojih kontradiktornih izjava oko ispunjavanja ciljanih kvota deportacija. (H)