Britanija: Žrtve drugog napada nervnim otrovom nisu bile mete

Vjeruje se da dvije osobe koje su otrovane nervnim agensom u engleskome gradu Amesburyju nisu bile mete, izjavio je u četvrtak britanski ministar za sigurnost.

Protuteroristička policija je priopćila da su 45-godišnji muškarac i 44-godišnja žena, koji su oboje u kritičnom stanju u bolnici, otrovani istim otrovom, novičokom, koji je korišten u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u obližnjem gradu Salisburyju u ožujku.

“Pretpostavka je da su to žrtve posljedica ranijeg napada ili nečeg drugog, ali oni nisu bili izravna meta”, kazao je ministar za sigurnost Ben Wallace o paru otrovanom u Amesburyju.

Muškarac i žena  pronađeni su bez svijesti u subotu 30. lipnja u stanu u Amesburyju, desetak kilometara sjeverno od Salisburyja.

Wallace je ponovio tvrdnju Bitanije da su ruski državni agenti odgovorni za napad na Skripalja, pozvavši rusku vladu da pruži informacije o trovanju.

Zdravstveni djelatnici pozvali su lokalno stanovništvo koje je nedavno posjetilo bilo koje od pet mjesta koje od utorka nadzire policija u Salisburyju i Amesburyju da poduzmu mjere opreza, uključujući pranje odjeće i čišćenje drugih predmeta koji bi mogli biti kontaminirani.

Regionalni čelnik britanskog javnog zdravstva Mike Wade kazao je ranije “kako nema značajnog zdravstvenog rizika za šire stanovništvo” no da dužnosnici svoje savjete planiraju usklađivati s napredovanjem istrage.  (H)