Britanija objavljuje planove za imigraciju nakon brexita

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid u srijedu će objaviti planove za imigracijski sustav nakon brexita koji će imigraciju u Velikoj Britaniji svesti na “održivu razinu”, objavio je njegov ured.

Ured je kazao da će novi sustav, kojim će se okončati slobodno kretanje iz drugih zemalja EU-a, uključiti nova vizna pravila za kvalificirane radnike, ali i da neće biti ograničenja za visoko kvalificirane stručnjake, poput liječnika ili inženjera.

Upravo su strahovi o dugoročnom socijalnom i ekonomskom utjecaju imigracije pomogli da 2016. Britanija glasuje za izlazak iz EU-a, nakon što je velik broj ljudi, posebno iz siromašnijih zemalja istočne Europe, preselio u tu zemlju.

“Bit će to jedinstven imigracijski sustav utemeljen na kvalifikacijama i izgrađen oko talenta i stručnosti koju ljudi mogu donijeti, a ne oko toga od kuda dolaze”, rekao je Javid.

“Time će se maksimalizirati koristi imigracije i pokazati da je Ujedinjeno Kraljevstvo otvoreno za biznis”, dodao je Javid.

Izvješće savjetodavnog odbora za migracije objavljeno u rujnu preporučuje da Britanija više ne daje preferencijalni tretman radnicima iz EU-a već da se u vrijeme nakon brexita fokusira na visoko kvalificirane stručnjake. (h)