Britanija i Njemačka čvrsto uz iranski nuklearni sporazum

EPA

Velika Britanija i Njemačka u nedjelju su poručile da čvrsto stoje uz nuklearni sporazum s Iranom, nakon ocjene SAD-a da ga se Teheran ne pridržava, kazala je glasnogovornica britanske vlade nakon telefonskog razgovora premijerke Therese May i njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Složile su se da obje zemlje ostanu čvrsto uz taj sporazum”, kazala je glasnogovornica.

“Također su se složile da međunarodna zajednica mora zajednički uzvratiti na destabilizirajuću aktivnost Irana u regiji te pronaći način kako riješiti zabrinutost zbog iranskog programa balističkih projektila”, dodala je glasnogovornica.

Američki predsjednik Donald Trump je u petak objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu.

“Nećemo nastaviti putem čije su predvidive posljedice više nasilja, više terora i vrlo vjerojatna iranska nuklearna prijetnja”, rekao je Trump u Bijeloj kući.

On se trebao izjasniti o sporazumu poznatom kao JCPOA u skladu sa zakonom donesenom u Kongresu koji traži da se predsjednik o njemu očituje svaka tri mjeseca.

Predsjednik je objavio kako će uvesti nove sankcije Iranskoj revolucionarnoj gardi zbog, kako je rekao, podupiranja terorizma.

Trump je istaknuo da će izaći iz sporazuma ako se ne postigne dogovor s Kongresom ili s europskim saveznicima.

Hina