Povezite se

Ličko-senjska županija

Brinje: Solidarnost i doba korone

Objavljeno

-

Jedna super priča o solidarnosti i društvenom angažmanu u ovoj kriznoj situaciji zahvaljujući Udruzi Lipice i Udruzi Pavenka dolazi iz Općine Brinje.

Unatoč teškoj situaciji s kojom se ovih dana susrećemo svi, Udruga Lipice i Udruga Pavenka pokrenuli su akciju koja zaslužuje i mnogo više pažnje od objave na društvenim mrežama.

Udruga Lipice je mlada Udruga koja je osnovana s ciljem unaprjeđenja kvalitete života u svom kraju te cijeloj brinjskoj općini. Predstavnici Udruge neopterećeni politikom svojim dosadašnjim angažmanom i idejom su ostavili tračak nade da možemo djelovati u interesu lokalne zajednice te pokušati ublažiti probleme s kojima se kao ruralna sredina susrećemo. Tako su reagirali i u ovoj kriznoj situaciji.

Na prijedlog Predsjednika Udruge Lipice Hrvoja Bićanića pokrenuta je akcija kupnje osnovnih prehrambenih namirnica za naše starije stanovnike. Nakon razgovora sa Predsjednicom Udruge Pavenka Anitom Smolčić koja je objeručki podržala predloženu akciju, Udruga Pavenka se također priključila akciji kupnje prehrambenih namirnica za naše starije stanovnike.
Udruga na čelu sa predsjednikom Hrvojem Bićanićem nakon kupnje osnovnih prehrambenih namirnica krenula je u podjelu istih prema našim starijim stanovnicima.
Uz osnovne prehrambene namirnice su podijeljene i zaštitne maske koje je donirala Općina Brinje.
Krenuvši dijeliti namirnice i otvaranjem vrata domova naših starijih osoba, postao sam svjestan koliko trebamo još puno napraviti u našoj zajednici da se naši stariji građani ne osjećaju zanemareno i napušteno – istaknuo je Predsjednik Udruge Lipice Hrvoje Bičanić.

Veselje, zadovoljstvo, suze radosnice – sve su to emocije koje su doživljene kod naših starijih građana koje nemaju cijene, nažalost riječ volontiranje i briga za naše starije građane su zaboravljene.
Ukupno je podijeljeno 60 paketa prehrambenih namirnica koje su našim starijim građanima dobro došli u susret Blagdanu koji nam dolazi.
Stariji ljudi više se brinu o osjećaju koji stoji iza dara, a ne o količini ili cijeni – naglasila je Predsjednica Udruge Anita Smolčić.

Nacionalno/Općina Brinje

Ličko-senjska županija

Za programe ličko-senjskih udruga 470 tisuća kuna

Published

on

Za programe i projekte udruga sa svog područja, Ličko-senjska županija za ovu je godinu dodijelila 470 tisuća kuna.

 Najviše su, 250 tisuća kuna, dobile udruge proizašle iz Domovinskog rata, njihovi su programi uglavnom usmjereni obilježavanju važnih datuma iz Domovinskog rata i promicanju njegovih vrijednosti, ali i na uređivanje i opremanje doma gospićke HVIDRA-e u Ričicama. Za uređenje tog objekta, koji će uz branitelje, koristiti i lokalna zajednica, dodijeljeno je 40 tisuća kuna.

 Za institucionalnu podršku županijskoj Udruzi slijepih, Školskom sportskom savezu i Auto klubu „Lika“, županija je ukupno dodijelila 145 tisuća kuna, najviše, 80 tisuća kuna, Programu Školski sport – sport djece i mladeži.

 Šest udruga s područja zdravstva i socijalne skrbi ‘podijelilo’ je 50 tisuća kuna za programe mobilnosti starijih osoba, prevenciju od malignih bolesti, pomoć u kući, program za slijepe itd.

Za programe javnih potreba u kulturi, Županija je dodijelila 25 tisuća kuna. Pet projekata, koja su prijavila kulturno umjetnička društva i udruge, dobilo je po pet tisuća kuna.

 Odluku o dodjeli financijske potpore za odabrane projekte donio je župan Darko Milinović na prijedlog nadležnih povjerenstava, odnosno vijeća.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Zoran Zdunić privremeni načelnik Policijske uprave ličko-senjske

Published

on

Nakon što je prvog travnja ove godine iznenada preminio načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, Odlukom MUP-a i Ravnateljstva policije na ovu dužnost od danas je postavljen Zoran Zdunić (1967.).

Zoran Zdunić zaposlen je u Ministarstvu unutarnjih poslova od 1990. godine, obavljao je različite poslove kriminalističke i temeljene policije, a posljednjih 14 godina načelnik je VII Policijske postaje Zagreb, Policijske postaje Trešnjevka.

Privremeni načelnik Zdunić odmah po dolasku u policijsku upravu održao je sastanak s rukovoditeljima u Policijskoj upravi ličko-senjskoj, kojom prilikom je naglasio da mu je najvažniji cilj osigurati kvalitetu života građana, tj. pružiti im sigurnost i povjerenje.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

“Samoizoliranog” pronašli na trajektu, radio frizeraj, kretali se bez propusnice

Published

on

Sedmi je dan otkako u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od Covida19, te se primjećuje opuštanje kod građana, tako da je jedna osoba prekršila mjeru samoizolacije, radio je frizerski salon, a dvije osobe su htjele su bez e-propusnice ući u tu županiju.

Župan Darko Milinović rekao je to Hini i ispričao da se kršenje samoizolacije otkrilo na trajektu, na putu prema Novalji. Osoba kojoj je propisana ta mjera vratila se iz Austrije i na granici prijavila da će biti na adresi na području Zagreba.

No, otišao je u Novalju, gdje mu je službeno mjesto prebivališta. Policija ga nije našla u Zagrebu već na trajektu, odakle ga je prepratila na adresu prebivališta i tamo mora ostati dva tjedna.

„Zanimljivo i frizerski salon je u Novalji. Vjerujem da su ova kršenja antiepidemijskih mjera rezultat nestrpljenja pred najavljenim popuštanjem tih mjera, ali molim stanovništvo da se svi zajedno suzdržimo od bilo kakvog nepoštivanja mjera. Uskoro će nam biti bolje. Ali ako se budemo ponašali neodgovorno, i ovo najavljeno popuštanje mjera može biti ukinuto“, rekao je Milinović.

Prema njegovim saznanjima, frizerski salon u Novalji nije zapravo radio, frizer je šišao prijatelja, a zanimljivo je i to da je o činjenici da je frizerski salon otvoren policija primila dojavu građana.

Prema vladinom planu popuštanja epidemioloških mjera poslovnim subjektima uslužnog sektora kojima se ostvaruje blizak fizički kontakt, poput frizerskih salona, kozmetičara i pedikera, dopustit će se rad od 4. svibnja.

Prekršaj kretanja dvije osobe bez e-propusnice dogodio se pri njihovom pokušaju ulasku u prostor Ličko-senjske županije. Ne radi se o stanovnicima te županije pa su se morali okrenuti i otići.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije