Povezite se

Ličko-senjska županija

BRINJE: Načelnik Fumić potisao ugovore za stipendiranje s učenicima i studentima

Objavljeno

-

Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje

Načelnik Zlatko Fumić danas je općinskoj vijećnici u Brinju potpisao ugovore sa stipendistima odnosno njihovim  roditeljima za dodjelu 6 učeničkih i 4 studentske stipendije u nastavnoj i akademskoj  2019./2020. godini.

Zahvaljujući gesti predsjednika Općinskog vijeća Brinja Ivana Perkovića koji se na jednoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća odrekao predloženog povećanja svoje naknade Predsjednika Vijeća u iznosu od 400 kn te zatražio prenamjenu tih sredstava u stipendiju za učenike, ove godine Natječaj za stipendiranje raspisan je umjesto za planiranih 10 stipendija, za dodjelu 11 stipendija tj. za 7 učeničkih i 4 studentske stipendije.

Iako je na raspisani natječaj za stipendiranje ukupno stiglo  7 prijava učenika srednjih škola i 4 prijave studenata, odobreno je 6 učeničkih stipendija u mjesečnom iznosu od 400,00 kn i 4 studentske stipendije u mjesečnom iznosu od 500,00 kn, budući da jedan od prijavitelja nije udovoljio propisanim uvjetima natječaja.

Načelnik Zlatko Fumić čestitao je svim učenicima i studentima koji su ostvarili pravo na stipendiranje te im zaželio puno uspjeha u daljnjem školovanju.

Ličko-senjska županija

Otočac: Održana početna konferencija za medije vezano uz projekt energetske obnove Policijske postaje Otočac

Published

on

Energetska obnova Policijske postaje Otočac/Izvor: PP Otočac

U Policijskoj postaji Otočac danas je održana konferencija za medije u vezi projekta energetske obnove Policijske postaje Otočac.

Na konferenciji su sudjelovali načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, načelnik Policijske postaje Otočac Stjepan Dujmović, voditelj projekta iz Ministarstva unutarnjih poslova Darko Jagić, predstavnice tvrtke Euro Consulting d.o.o., stručne suradnice za pripremu i prijavu projekata Sanja Kanoti i Patricija Pepelnik, te predstavnik izvođača radova Branimir Tokić.

Na početku je načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan izjavio da je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ koji je objavljen u srpnju 2018. godine, Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odlučila sufinancirati projekte koji potiču mjere energetske obnove i rezultiraju smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na potrošnju prije provedbe navedenih mjera.

Izvor: PP Otočac

Načelnik Biljan istaknuo je da s ponosom možemo reći da je jedan od tih projekata i projekt „Energetske obnove zgrade Policijske postaje Otočac“, koja je izgrađena 1950. godine, te 1986. godine nadograđena i danas ne zadovoljava svojom energetskom učinkovitošću, a na žalost i u Domovinskom ratu ova policijska postaja pretrpjela je razna oštećenja, a provedbom mjera energetske obnove doprinijeti će se ne samo zaštiti okoliša, nego i poboljšanju uvjeta rada djelatnika.
Predstavnice tvrtke Euro Consulting d.o.o. kroz prezentaciju pojasnile su prisutnima o kakvom projektu se radi, a predstavnik izvođača radova upoznao je prisutne s fazama radova, te da je očekivani kraj svih radova kraj mjeseca ožujka 2020. godine.

Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnom cilju 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2).

Projekt pridonosi ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU), Dugoročne strategije za poticanje ulaganje u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. 

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 Policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost svih projekata (25 projekata) energetske obnove sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 101.033.711,29 kn. 

Ministarstvo unutarnjih poslova je dana 31.01.2019. godine potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta pod nazivom Energetska obnova zgrade Policijske postaje Otočac, Ministarstva unutarnjih poslova RH, na adresi Vatrogasna 1, 53220 Otočac.

Ukupna vrijednost projekta sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 1.649.164,38 kuna, od čega se prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju na 1.420.195,63 kuna. Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 877.545,47 kuna.                                        

Projektom Energetske obnove zgrade Policijske postaje Otočac predviđa se poboljšanje energetskih svojstava zgrade u smislu uštede toplinske energije i toplinske zaštite koje obuhvaća zamjenu vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova i stropa prema negrijanom tavanskom prostoru, poboljšanje postojećeg sistema grijanja ugradnjom novih termostatskih ventila, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom te uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje električne energije i vode.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Izvanredne mjere obrane od poplava na Malom slivu Like

Published

on

Izvor: Nacionalno/Arhiva

Izvanredne mjere obrane od poplave od subote su na snazi u Malom slivu Like i to na dionicima Tisovac i Kosinjski Bakovac gdje se voda izlila iz riječnog korita.

Voda se izlila jutros u 8 sati na dionici Tisovac (potok kod Gospića), a u 8,15 sati na dionici Kosinjski Bakovac (naselje kod Perušića) s mogućnošću daljnjeg porasta pa su “Hrvatske vode” donijele su rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava.

Zbog toga je ograničen promet na lokalnoj cesti Podastrana-Donje Pazarište i na županijskog cesti Gornji Kosinj-Bakovac, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Brinje: Modernizacija lokalne ceste u naselju Draženovići

Published

on

Kroz Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda koji je u 2019. godini objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Općini Brinje osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 391.000,00 kn za projekt „Modernizacija nerazvrstane ceste u naselju Draženovići“.

Ukupna vrijednost provedenog projekta modernizacije lokalne ceste je 600.000,00 kn, te je ostatak sredstava za provedbu osigurala Općina Brinje iz vlastitog proračuna.

Provedbom projekta modernizirana je lokalna cesta u dužini od oko 1,5 km čime se pridonijelo poboljšanju životnih uvjeta odnosno podizanju kvalitete života stanovnika naselja Draženovići.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije