Brexit: Trećina britanskih tvrtki razmišlja o preseljenju

BRITAIN EU BREXIT MEANINGFUL VOTE/Hina

Gotovo trećina britanskih tvrtki mogla bi se zbog brexita preseliti u inozemstvo, pokazuje anketa.

Istraživanje Direktorskog instituta (IoD) otkrilo je da ih 16 posto već ima plan za preseljenje, a 13 posto o tome razmišlja, prenosi u petak BBC.

IoD je priopćio da se radi o “zabrinjavajućim pokazateljima”.

Glasnogovornik vlade rekao je da je “brexit s dogovorom” najbolji način da se “umiri tvrtke i pojedince u vrijeme kada napuštamo EU”.

Anketa je pokazala da se iz Britanije EU već preselilo više velikih kompanija, a da male o tome razmišljaju dvostruko više nego velike.

Europske trgovinske agencije i udruženja poslodavaca izvijestili su da su stotine britanskih kompanija u postupku prebacivanja poslovanja u EU-u uoči planiranog izlaska iz Unije 29. ožujka, navodi BBC.

Arnaud de Bresson, izvršni direktor francuske udruge poslodavaca Paris Europlace, rekao je da je oko 260 tvrtk, u postupku “potvrde i provedbe” selidbe operacija u Francusku.

Prema Hub.Brusselsu, agenciji belgijske vlade koja privlači strane kompanije, broj britanskih tvrtki koje su proširile ili posve prebacile poslovanje u Bruxelles udvostručio se od referenduma 2016.

U 31 mjesec koliko je prošlo od referenduma, između 95 i 100 kompanija osnovalo je nove podružnice u belgijskom glavnom gradu, prema pedesetak u istom razdoblju prije referenduma, kažu u agenciji.

“Želimo zaštititi radna mjesta i gospodarstvo te pružiti sigurnost tvrtkama i pojedincima dok napuštamo EU”, izjavio je vladin glasnogovornik. “Najbolji način za to je da odemo sa sporazumom i na to smo usredotočeni”, dodao je.