Brexit: Nova kampanja za referendum o sporazumu o uvjetima izlaska V. Britanije iz EU

Nova kampanja u korist  referenduma o sporazumu o uvjetima izlaska V. Britanije iz EU-a trebala bi početi u nedjelju, a njezini pokretači smatraju da bi svi Britanci a ne samo zastupnici, trebali imati zadnju riječ.

Nazvana “The People’s Vote” (Glasovanje naroda), ta kampanja koji okuplja članove konzervativne stranke, laburističke oporbe, liberalno-demokratske stranke i zelenih trebala bi početi u Londonu u prisustvu glumca iz Zvjezdanih staza Patricka Stewarta.

Obuhvaća još sedam skupina protiv Brexita proizašlih iz organizacije “Open Britain” (Za otvorenu V. Britaniju) koja je provela kampanju za ostanak u Europskoj uniji na referendumu u lipnju 2016. na kojem su pobijedile pristaše Brexita.

“Brexit nije neizbježan. Ono što ispregovara vlada, a ne ono što je bilo obećano na referendumu, bit će stvarni sporazum. To ne bi trebala biti konačna riječ”, izjavio je direktor Open Britain James McGrory.

“Brexit će pogoditi sve ljude u zemlji, zato o našoj budućnosti ne bi trebalo odlučivati 650 političkih dužnosnika nego 65 milijuna ljudi”, dodao je on.

Izlazak iz Europske unije ostaje vruća tema u V. Britaniji, manje od godinu dana od efektivnog izlaska.

V. Britanija koja se pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici 1973. godine, napustit će EU 29. ožujka 2019., gotovo tri godine nakon što je se  52 posto Britanaca izjasnilo u korist Brexita na referendumu 23. lipnja 2016.  (Hina)