Brexit bez dogovora zaprijetio bi povećanom izvozu škotskog viskija, kažu proizvođači

Napuštanje Europske unije bez dogovora u ožujku predstavljalo bi rizik za trenutno stabilan rast izvoza škotskog viskija, izjavili su utorak iz udruženja proizvođača škotskog viskija.

Iz udruženja su za Reuters rekli kako su također zabrinuti oko znatnih povećanja troškova deklariranja proizvoda, koje bi Brexit bez dogovora nametnuo najvećim britanskim izvoznicima hrane i pića.

Dodali su kako bi trgovina između Velike Britanije i Europske unije postala skuplja i kompliciranija te bi izvoznici gubitkom trgovinskih povlastica godišnje imali 50 milijuna funta dobiti manje zbog carina.

“Nadalje, ozbiljno smo zabrinuti oko sposobnosti lučkih djelatnika da se nose s velikim promjenama u sustavima izvoza koje bi nastupile u zadnji tren, smatramo da je rizik od urušavanja sustava u lukama visok”, stoji u zajedničkoj izjavi proizvođača.

Glasnogovornica udruženja izjavila je kako jedan od najvećih izazova za industriju predstavljaju novi uvjeti deklariranja proizvoda. U slučaju Brexita bez dogovora krajem ožujka, deklaracije proizvoda namijenjenih tržištu EU-a morat će sadržavati adresu proizvođača u EU-u odnosno adresu uvoznika na tržište EU-a.

Trenutno mnogi proizvođači škotskog viskija navode škotsku adresu kako bi se pridržavali ovog zakona. Međutim, nakon ožujka to više neće biti moguće te je vrlo vjerojatno da će biti potrebno na deklaraciji navesti adresu unutar EU-a, kao što nalažu zakoni EU-a o deklariranju proizvoda.

Brexit bez dogovora mogao bi primorati proizvođače da imaju najmanje dvije različite deklaracije: jednu za proizvode koji se prodaju u Velikoj Britaniji te barem jednu, a u nekim slučajevima i više deklaracija za proizvode namijenjene tržištu EU-a, rekla je glasnogovornica.

“Ove bi promjene zasigurno povećale troškove za proizvođače koji bi bili prisiljeni voditi zasebnu evidenciju proizvoda u skladištu”, dodala je.

Tržištem viskija dominiraju multinacionalne korporacije kao što su Diageo i Pernod Ricard te se radi o proizvodu koji već stoljećima pripada izvoznom sektoru.

Izvozom viskija u Velikoj Britaniji je u 2017. ostvarena zarada od 4,5 milijarda funti, što viski čini vodećim izvoznim proizvodom u sektoru hrane i pića ispred lososa, čokolade i sira.

(Hina)