Branko Bačić: “Ministar Kujundžić je siguran, ostat će ministar u Vladi”

HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika u Saboru Branko Bačić, komenitrao je zahtjev oporbe za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića kao i sjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje odlučuje o pokretanju ili nepokretanja postupka protiv premijera Plenkovića i ministra Božinovića zbog afere Borg.

“Mogu reći da je Ministar Kujundžić siguran i da će nakon rasprave biti ministar u Vladi”, rekao je Bačić uvjeren da će Kujundžića podržati i HDZ-ovi koalicijski partneri: “Mi o tome nismo raspravljali, iako je prijedlog oporbe ranije bio najavljivan, tek je danas stigao u tajništvo Sabora, vjerujem će naši koalicijski partneri podržati Kujundžića”, poručio je Bačić.

Tvrdnje da bi zahtjev oporbe za smjenom Kujundžića mogao pomoći premijeru Plenkoviću da se riješi još jedne osobe iz desne struje HDZ-a, Bačić je nazvao špekulacijama.

“Vlada je stabilna, podržat ćemo sve ministre u njegovoj Vladi. Oporba ima legitimno pravo raditi pukotine u radu Vlade i vladajuće koalicije, ali kao što im je prijašnjih, čini mi se pet, zahtjeva za rušenje Vlade i ministara propalo, tako će biti i sa ovim prijedlogom”, rekao je Bačić.

Rekao je da saborska većina ima kvorum za današnje glasovanje te da bi se potpredsjednik Sabora Milijan Brkić trebao pojaviti, jer nema razloga da se ne pojavi.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravlja o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera i ministra Božinovića zbog Lex Agrokora, a Bačić ponavlja da je taj zakon spasio gospodarstvo.

“Pa ja znam kakvo je bilo vrijeme kad se taj zakon donosio, znam koliko je afera Agrokoru, kriza u Agrokoru prijetila kolapsu gospodarstva. Da nismo donijeli taj zakon, makroekonomski pokazatelji gospodarstva ne bi bili ovakvi kakvi jesu. Ne bi bila ovakva turistička sezona, brojni zaposlenici Agrokora bi bili na ulici, brojni dobavljači bi bili u stečaju. Taj zakon je to spriječio… Danas ćemo imati 24 zakona u redovnoj proceduri. Tada nije bio takav slučaj. Sam premijer je rekao da je imao mogućnosti, vremena, komoditeta, da bi u nekim stvarima bio drugačije postupio…. Epilog je da Agrokor i dalje posluje, mali dobavljači su u cijelosti naplatili potraživanja, vjerovnici će postati novi vlasnici Agrokora i da danas s lagodom možemo pričati o Agrokoru”, rekao je Bačić.

“Želim samo podsjetiti na okolnosti u kojima je zakon donesen i posljedice koje je donio… Možemo pričati da je zakon besprijekorna intervencija u hrvatsko gospodarstvo od devedesetih naovamo i da je itekako pomogao hrvatskom gospodarstvu…” poručuje predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u i njen govor pred općom Skupštinom UN-a kao i fotografije s američkim predsjednikom Trumpom i prvom damom Melanijom.

“Pratio sam koliko su mi mogućnosti dozvoljavale, bio je to uspješan posjet, govor je išao ka promociji Hrvatske, u tom smislu njen posjet podržavam i pozdravljam. Ja promatram u prvom redu što ona radi, kako postupa, a ako uz to ima svoju osobnost, ja je podržavam, mislim da je to dobro za nju i za prezentaciju države”, zaključio je.