Braniteljski portal od ministrice Divjak traži odgovor na jedno pitanje

FaH

Uredništvo Braniteljskog portala uputilo je otvoreno pismo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, predsjednici RH, predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora.

Od ministrice Divjak traže odgovor na jedno pitanje. Njihov tekst prenosimo u cjelosti:

Ministrice Divjak, pitanje na koji tražimo odgovor; Kakva je kvalifikacija i kakvog je sadržaja gradivo o obrambenom Domovinskom ratu iz predmeta Hrvatske povijesti?

Prije nešto manje od mjesec dana, ministrica Divjak dala je javnu izjavu koju su prenijeli svi mediji, da je proces izrade nove kurikularne reforme završen i da sadrži ukupno pedeset i dva (52) dokumenta koje čine cjelovitost reforme te da je sljedeći korak, poslati te dokumente na međunarodnu recenziju u engleske institucije.

Uredništvo Braniteljskog portala u više je navrata tražilo da se ministrica ZO Divjak javno očituje o kurikularnoj reformi, jer je po našem mišljenju ona rađena netransparentno, dobro zamaskirana da bi se provukla ispod radara javnosti.

Nikada ministrice Divjak, od vas nismo dobili jasan odgovor na naše upite, za što smo “možda i mi dijelom krivi” jer smo inzistirali da rad na izradi cjelokupne kurikularne reforme bude dostupan javnosti, kako nalaže zakon.

Spoznajom da smo možebitno imali pogrešan pristup, jer nismo kompetentni ni educirani za upit o cjelokupnoj kurikularnoj reformi koju ste provodili pa smo vam zato postavili jedno jedino pitanje, za koje zasigurno imamo puni legitimitet i za koje smo jako dobro educirani.

Moramo napomenuti da je naš legitimitet za ovaj upit uz novije Hrvatske povijesti pojačan bezbronim pitanjima braniteljske populacije koja je ostala izvan članstva i rada tzv. krovnih braniteljskih udruga i ostalih braniteljskih udruga priziašlih iz obrambenog Domovinskog rata kojih je u Hrvatskoj više od tisuću.

Poučeni ratnim, a još više poratnim iskustvima i spoznajama o pnašanju ukupnih politika i političara naspram braniteljskoj populaciji, kao i obrambenom Domovinskom ratu, možemo samo zaključiti, da su hrvatski branitelji i obrambeni Domovinski rat bili izloženi permamentnoj i perfidnoj stigmatizaciji.

Neke političke strukture su otvoreno napadale karakter i istinu o obrambenom Domovinskom ratu, kontinuirano prezentirajući laži o istom, ne samo u Hrvatskoj već i svjetskoj javnosti.

Za razliku od njih, neke druge političke strukture su licemjerno govoreći, da su hrvatski branitelji i obrambeni Domovinski rat “kamen zaglavni” nastanka samostalne i neovisne RH, propuštajući pri tom, preko svojih represivnih aparata, podignuti optužnice protiv onih koji su izvršili agresiju na republiku Hrvatsku.

Kad ovom pridodamo kontinuiranu neučinkovitost hrvatske diplomacije svih hrvatskih vlada, koja nije uspjela prezentirati ukupnoj svjetskoj javnosti istinu o srpskoj agresiji na RH, što je danas “svima jasno”, pa danas imamo ovakve lakrdijaške presude haškog suda.

Takve politike i njihovi propusti doveli su do političkih presuda hrvatskim generalima i generalima HVO, te potvrđenom UZP-proširenom da su u njemu sudjelovali i sam pokojni predsjednik RH Franjo Tuđman, ministar obrane Šušak i načelnik Glavnog Stožera Bobetko.

Nesporna je činjenica da su ukupne poratne politike preko svojih represivnih institucija sudile hrvatske branitelje, po svim mogućim osnovama, često bez ikakvih argumenata i dokaza, a najeklantatniji primjer bila je istraga i suđenja za takozvane topničke, nepostojeće dnevnike,u vrijeme suđenja hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Ovo što smo naveli nije nikakvo politikanstvo, kako će to neki pokušati okarakterizirati već gola istina koja je lako dokaziva.

Ponekad se mi iz Uredništva Braniteljskog portala upitamo, jesmo li postali paranoični u ovoj našoj upornosti, javnog traženja očitovanja ministrice Divjak o kvalifikaciji obrambenog Domovinskog rata u novom kurikulu”.

Takvo naše razmišljanje demantiraju svekolike i svakodnevne pojavnosti u hrvatskom društvu, kad je u pitanju obrambeni Domovinski rat.

Svakodnevno smo svjedoci, sve češće i sve šire pojavnosti teorije o Domovinskom ratu , kao o “građanskom ratu”, koju plasiraju pojedini političari, nevladine udruge civilnog društva kao i mediji, gdje prednjači nacionalna HRT sa njenim urednicima i pojedinim voditeljima, bez ikakvih sankcija, ali i izostalih reakcija tzv. krovnih braniteljskih udruga na te pojavnosti.

Zašto isti sada šute i ne reagiraju na ovakove pojavnosti?

S toga bi zaboravne željeli podsjetiti, što su tražili i javno govorili za vrijeme prosvjeda u Savskoj 66. kad su postavili zahtjev; Ustavni zakon o braniteljima, koji bi im, kako su tada govorili, jamčio prava koja ni jedna politička opcija ne bi mogla mijenjati. Po tom je pitanju osnovana i mješovita saborska radna skupina s predstavnicima branitelja, koja do sada nije ponudila nikakvo rješenje. Slično su tada završili i razgovori, koje su zatražili sa tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem, a čiju su smjenu u međuvremenu tada također zatražili, o čemu postoje brojni medijski i video zapisi.

Sve što smo naveli u ovom, nije nikakvo politikanstvo niti manipulacija već gola i argumentirana istina, koja nam daje za pravo da i bez izostale potpore tzv. krovnih i drugih udruga, tražimo odgovor na upit koji smo postavili ministrici ZO Blaženki Divjak.

Na to imamo pravo, ne kao branitelji koji imaju svoje ime i prezime i ratne puteve, već i zakonom zajamčeno pravo da dostupnost informaciji, pa smo ovaj upit, upravo i zbog toga poslali na adrese, predsjenika Vlade RH, predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora i ministrice ZU Divjak..

Željeli bi smo da ovaj put dobijemo jasan odgovor od ministrice Divjak, da je u kurikulu Domovinski rat okarakteriziran sa jedinom povijesnom istinom, da je na RH izvršena agresija od strane tzv. JNA i velikosrpske i četničke Miloševićevske ideologije te da karakter Domovinskog rata može biti definiran jedino kao obrambeno osloboditeljski rat, a ne nikakav tzv. građanski rat.

I na kraju želimo objasniti, da smo mi i većina hrvatskih branitelja savršeno razumijeli,što je pokojni general Slobodan Praljak želio poručiti Hrvatskoj, a i cijelom svijetu, tragičnim činom koji je počinio u sudnici haškog suda.

Ako ne dobijemo odgovor na naš upit od ministrice Divjak, pitamo se znači li to da se iza toga krije iskrivljena slika o obrambenom Domovinskom ratu i velikosrpskoj agresiji na RH,onda možemo svi skupa organizirati komemoracijski skup neovisnoj,samostalnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj.

Uredništvo Braniteljskog portala
Poštovanje; u potpisu članovi uredništva Braniteljskog portala

1. Ivica Arbanas – jedan od zapovjednika obrane Vukovara –zapovjednik Gardijske Bojne Termiti

2. Ivica Pandža –Orkan-– načelnik stožera 17.pukovnije Sunja

3. Ante Katić-Jeri- zapovjednik 115. Imotske Brigade HV-e

4. Ilija Vučemilović – Načelnik oklopništva 1. gbr TIGROVI ..zapovjednik bojne 1. Gardijske Brigade Tigrovi

5.Darko Banić – zapovjednik 7. Domobranske Pukovnije

6. Boris Klapirić –Boća – zapovjednik Satnije Imotske Bojne 4.GBR

7. Stevo Šimunović –Stiv – zapovjednik Bojne 7. Gardijske Brigade

8. Ante Reljanović- Badžo – Diverzantski Vod 113. i 142. Brigade

9. Roko Mijić- zapovjednik 142. Drniške Brigade HV-e i Z. zapovjednika OG Sinj

10. Branimir Petričević – Iso – Ratni zapovjednik Vojnog Središta za obuku

11. Željko Petko – Zapovjednik oklopne bojne 4. Gbr