Braniteljske udruge:” Pupovac otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi”

Zagreb, 28.08.2019. - Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske održao je konferenciju za medije na temu "Medijski istup saborskog zastupnika Milorada Pupovca". foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Udruge veterana, branitelja i specijalne policije izrazile su u srijedu očekivanje od DORH-a i MUP-a da provedu istragu protiv Milorada Pupovca zbog sumnje na povredu ugleda Republike Hrvatske, ocjenjući da čelnik SDSS-a svojim izjavama destabilizira Hrvatsku.

Braniteljske udruge tvrde kako je nedopustivo da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, da optužuje i presuđuje te udara na temelje državnosti.

Saborskog zastupnika, predsjednika SDSS-a i člana vladajuće koalicije Milorada Pupovca, optužuju da svojim izjavama o Hrvatskoj kao čimbeniku nestabilnosti u regiji te povezivanjem sadašnje Hrvatske i NDH otvoreno radi protiv države u kojoj živi i radi te to nazvali licemjerjem. 

“Samim tim izjavama, Pupovac destabilizira Hrvatsku”, rekao je na konferenciji za medije predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras.

Braniteljske udruge od Ministarstva unutarnjih poslova i državnih institucija očekuju da promptno svaki vid nasilja, bez obzira s koje strane dolazio, istraži, procesuira i adekvatno kazni.

Isto tako, od DORH-a i MUP-a očekuju da provedu istragu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela povreda ugleda Republike te zbog govora mržnje. U suprotnom, smatrat će da institucije podržavaju Pupovčeve stavove.

Naglasili su kako Pupovac otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi.

“Govoriti da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji i pri tome biti dio te vlasti, nije ništa drugo nego licemjerje”, istaknuli su. Očekuju od institucija da istraže i utvrde da li postoji kaznena odgovornost glede povreda i uvreda RH te zbog govora mržnje.

“Jer što je drugo nego govor mržnje njegova usporedba suvremene, samostalne i u Domovinskom ratu stvorene RH s NDH”, poručili su dodavši da će, ukoliko institucije ne budu reagirale, smatrati da podržavaju Pupovčeve stavove.

Također, Hrvatskom saboru uputit će službeni zahtjev za održavanjem tematske sjednice vezanu za istup zastupnika Pupovca. 

Maras je ocijenio da se može reći da se istupima velikosrpske politke koju, kako tvrdi, Pupovac podupire, dogovorno i orekstrirano želi deskreditirati Hrvatsku pred predsjedanjem Europske unije. 

“Mi osuđujemo svaki vid nasilja. Nasilje ima ime i prezime, motiv i posljedicu. Neumjesno je da se od jedne ugostiteljske tuče napravi jedan državni problem bez imalo osnova ili bilo kakvih indicija ili argumenata da to potkrijepe”, poručio je Maras. 

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić istaknuo je da su ovi dani vrhunac kampanje “specijalnog rata”. Ocijenio je da je početkom 90-ih u medijima bila ista retorika koja je prethodila balvan revoluciji i agresiji na Hrvatsku. 

“Uzrok svega je bila velikosrpska politika i takozvana ugroženost Srba u Hrvatskoj koje su plašili da je Hrvatska ustaška zemlja, sljednica NDH, da smo izvorište fašizma, nasilnici, ekstremisti. To nam i danas ponavljaju, obrazac je isti”, ocijenio je Maretić te se složio s Marasom da je riječ o destabilizaciji Hrvatske.