Branitelji traže oduzimanje vojnog čina i odlikovanja Miloradu Pupovcu

Milorad Pupovac/faH

Branitelji iz Hrvatskog zagorja, okupljeni kroz Zajednicu udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije, oštro osuđuju stavove Milorada Pupovca, traže njegovu ispriku za izrečeno u posljednje vrijeme, ali traže i pokretanje kaznenog postupka protiv njega te oduzimanje vojnog čina i odlikovanja. Sve to pojasnili su u svom priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti:

-Zajednica udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije, kao udruga koja okuplja većinu braniteljskih udruga iz Krapinsko-zagorske županije , priopćuje javnosti da osuđuje novonastalu društveno-političku situaciju u Republici Hrvatskoj.

To se posebno odnosi da iznošenje uvredljivih i omalovažavajućih stavova o našoj jedinoj domovini i na račun Hrvatskog naroda priopćenih od strane zastupnika Hrvatskog sabora g.Milorada Pupovca. Izrazito teško nam je palo uspoređivanje naše domovina s državom nastalom u II. svjetskom ratu , kao i stavovi o „fašizaciji našeg društva „ i ugroženosti nacionalnih manjina“ što nedvojbeno podsjeća na početak Domovinskog rata.

Stoga tražimo od zastupnika g.Milorada Pupovca da se javno ispriča svim građanima Republike Hrvatske, a državnom odvjetništvu predlažemo da se pokrene kazneni postupak po članku 349. Kaznenog zakona zbog vrijeđanja i omalovažavanja države Hrvatske.
Također, od Predsjednice Republike Hrvatske gđe.Kolinde Grabar-Kitarović zahtijevamo da zastupniku Miloradu Pupovcu oduzme vojni čin i vojna odlikovanja.

Napominjemo da Zajednica udruga branitelja KZŽ-a osuđuje bilo kakvu nasilje u društvu, bezobzira na motiv pojedinačnog nasilja. S time u vezi posebno osuđujemo iskorištavanje određenih svakodnevnih međuljudskih odnosa koji se iskorištavaju raspirivanjem međunacionalne mržnje što smo nedavno svjedočili u Rijeci, u slučaju Škalamera-Arsić.

Mi se bezrezervno ograđujemo i bezuvjetno osuđujemo i incident u Kninu.

Što se tiće određenih tendencija i pojava pojedinačnih ekcesnih situacija i pojava pojedinačnih nasilja, podsjetili bi da u našem društvu još uvijek postoje određene društvene i političke skupine koje s blagonaklonošću odnosno s simpatijama gledaju na zločine i nasilje iz prošlosti, a s druge strane ti isti koji nasilje i zločine opravdavaju , nejednom prozivaju one s kojima se ne slažu i koji ih kritiziraju kao širitelje mržnje i revizioniste, pridodavajući im etikete „fašista i klerofašista“.


Zajednica udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije/FB

Nadalje, oštro se suprotstavljamo bilo kakvim pokušajima revizionizma naše nedavne prošlosti, posebno u dijelu stvaranja samostalne države Hrvatske i Domovinskog rata. Posebno smo osjetljivi na dio prošlosti koje smo mi svjedočili i koju smo mi stvarali. Kao eklatantni primjer spomenuti ćemo hrvatsku trobojnicu s grbom koji počinje s bijelim polje. Takva trobojnica je bila 6 mjeseci 1990.g službena trobojnica u Republici Hrvatskoj i takav grb su pripadnici MUP RH 1990. zamijenili na svojim kapama s zvijezdom petokrakom, takvu trobojnicu i takav grb povezuju s ustaštvom samo oni koji su zlonamjerni ili neznalice.

Što se tiče ustaštva i fašizma, jedini koji su imali elemente fašizma u Domovinskom ratu su srbo-četnički okupatori, koji su između ostaloga etički čistili okupirane prostore, označavali ljude vrpcama, i stavljali bijele plahte po prozorima nezaštićenih žena – stoji u priopćenju Zajednice udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije.

Nacionalno