Branitelji povezuju rodno mjesto i mjesto pogibije Blage Zadre

Vukovar, 16. listopada 2016. - Polaganjem vijenaca na grob general bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, misom zadušnicom u Crkvi Gospe Fatimske te komemorativnim skupom kod spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru je u nedjelju obilježena 25. obljetnica pogibije toga ratnog zapovjednika obrane vukovarske gradske èetvrti Borovo naselje. foto HINA / mm

U povodu 28. obljetnice pogibije Blage Zadre, heroja Domovinskog rata i obrane Vukovara, branitelji će odvoziti biciklistički ultramaraton od 800 kilometara i povezati rodno mjesto i mjesto pogibije heroja Blage Zadre, piše u nedjelju Večernji list.

Umirovljeni bojnik Ivica Lozina, pripadnik 4. gardijske brigade, i Udruga maratonaca “Glasnici istine” iz Virovitičko-podravske županije organiziraju biciklistički ultramaraton koji kreće sutra iz Ledinca u općini Grude u BiH, rodnom mjestu Blage Zadre, a završava na dan njegove pogibije, 16. listopada, na Trpinjskoj cesti u Vukovaru gdje je izgubio život.

“Već dugo u meni tinja ideja da se organizira nešto za pokojnog hrvatskog viteza Blagu Zadru. Planirao sam trkački maraton, ali moji prijatelji iz Slatine, maratonci iz ‘Glasnika istine’ imaju druge utrke ovih dana pa smo odlučili ići biciklima. Ime udruge ‘Glasnici istine’ govori što je naš cilj. Danas se istina o Domovinskom ratu iskrivljuje, a nama je cilj pronositi istinu”, kaže Lozina za Večernji list.

Poziva stanovnike gradova kroz koje će prolaziti da ih dočekaju na biciklima i odvoze s njima jednu ili više dionica.

Na put dug 796 kilometara, podijeljen u 10 dnevnih etapa kreće šest biciklista: Pavo Tutenov i Darko Dolovski (najspremniji hrvatski vojnik 2013.) iz Slatine, Robert Kasumović iz Osijeka, Stipe Leko Ćipa iz Ledinaca, Mario Marić iz Mostara, Zdravko Poljak iz Pitomače i Ivica Lozina iz Imotskog. Planiraju se zaustavljati u Trilju, Kninu, Udbini, Slunju, Karlovcu, Zagrebu, Kutini, Slatini i Osijeku.

Maraton ima policijsku pratnju, a u većini mjesta organiziran im je doček, ručak i smještaj.

Maratonci će biciklima na Trpinjsku cestu doći 16. listopada, točno u podne, ispred Spomen-doma hrvatskih branitelja, kada će biti održan komemorativni skup u čast Blage Zadre. Time njihov put nije završen. Već sutradan trče maraton Mikleuš – Radosavci u čast Milana Dunkovića, a tri dana kasnije povezuju stradalnička mjesta Voćin i Baćin, donosi Večernji list.